1. Voor wie
  2. Ondernemers
  3. Familiebedrijf
Twee generaties op de trap

Expertise voor uw familiebedrijf- en vermogen

  • Structureren van privé- en familievermogen
  • Begeleiding bij de overdracht
  • Estate planning voor het familiebedrijf

Familiebedrijven maken zich zorgen over de economische situatie

onderzoek
De arbeidsmarktkrapte, onzekerheid over de energieprijzen en de hoge inflatie vormen een ernstige bedreiging voor de continuïteit van familiebedrijven. 
bekijk het onderzoek

Kennis van uw unieke vraagstukken

U wilt tijdig de juiste stappen zetten en de continuïteit van het familiebedrijf- en vermogen waarborgen. Hier komen uiteenlopende financiële vraagstukken bij kijken. Met onze in-house expertise helpen wij u in het succesvol runnen van uw familiebedrijf en behouden van het bijkomende familievermogen. Daarnaast ondersteunen wij u in een mogelijke bedrijfsoverdracht - zowel binnen als buiten de familie.

Expertise voor uw familiebedrijf- en vermogen

Familiestatuut

De belangen in beeld

Om tijdig de juiste stappen te zetten en tegelijkertijd zowel de harmonie binnen de familie als de continuïteit van het familiebedrijf te waarborgen is een goede governance van belang. Hierbij kan een familiestatuut - ook wel familieconvenant genoemd - een goede basis bieden. In onze FamiliestatuutWijzer leest u hier meer over.
Vermogensstructurering

Uw vermogen: privé of BV?

Als ondernemer zit een groot deel van het vermogen vaak in uw bedrijf. Wat doet u met overtollige liquiditeiten die u in uw vennootschap heeft? Houdt u deze contant aan of belegt u dit in een beleggingsportefeuille? Vaak speelt fiscaliteit een rol bij de vraag of u dit vermogen privé in box 3 gaat beleggen of vanuit uw BV in box 2. Een belangrijk aspect om dit te bepalen is de vraag welk rendement u verwacht te behalen op het belegde vermogen. Meer informatie vindt u in de Fiscale VermogensopbouwWijzer.
Estate planning

Estate planning

Wat gebeurt er als u als ondernemer onverhoopt komt te overlijden? Is er voorzien in opvolging? En weten uw nabestaanden wat zij moeten doen met het familiebedrijf? Wanneer u geen testament heeft geldt de wettelijke regeling, waarbij de langstlevende partner de gehele onderneming krijgt en de kinderen alleen een vordering. Fiscaal kan dit ongunstig uitpakken omdat er op deze manier niet volledig gebruik gemaakt kan worden van de bedrijfsopvolgingsregeling. Als ondernemer is het daarom goed een testament op te stellen. Meer informatie over een ondernemerstestament vindt u in onze TestamentenWijzer. 
Bedrijfsoverdracht

Waarborg de continuïteit

Het overdragen van uw familiebedrijf is een impactvolle ervaring. Naast het belang om het bedrijf te continueren, staat de harmonie in de familie bewaren ook centraal. Iedere overdracht en familie is anders en vergt een andere aanpak. U kunt u op verschillende manieren voorbereiden. Ga bijvoorbeeld in gesprek met een van onze specialisten of lees onze BedrijfsoverdrachtWijzer. Of volg samen met uw opvolger de vijfdaagse opleiding Academie voor Bedrijfsoverdracht.

Bedrijfsfinanciering

Financieringen rondom het familiebedrijf

Bedrijfsfinanciering is niet alleen een kwestie van cijfers, tot achter de komma. Het gaat ook om visie en vertrouwen. Experts van Van Lanschot brengen uw financiële situatie in kaart, inventariseren welke ondersteuning u kunt gebruiken en adviseren hoe u een volgende stap kunt maken. Uitbreiden? Overdragen? Verduurzamen of innoveren? Er is altijd meer mogelijk dan u denkt.

Graag in gesprek over uw familiebedrijf?

maak een afspraak
Yanka_Ditewig_Medewerker
Yanka Ditewig
Vermogensstructureerder
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel