Voorkom telefonische oplichting door nep-bankmedewerkers

  1. Veilig bankieren
  2. Fraude herkennen
  3. Voorkom telefonische oplichting door nep-bankmedewerkers
Service
16 januari 2023

Voorkom telefonische oplichting door nep-bankmedewerkers

Via de telefoon zijn steeds vaker oplichters actief die zich voordoen als een medewerker van Van Lanschot of SOS International. Zij proberen uw vertrouwen te winnen en u ertoe te bewegen geld over te boeken of uw beveiligingscodes te geven.

Lees de onderstaande adviezen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van deze vorm van oplichting.

Boek uw geld niet over naar een "veilige rekening"

Wees op uw hoede zodra iemand u telefonisch vraagt om geld over te boeken naar een ''veilige rekening'' of ''kluisrekening'' van Van Lanschot. Een voorbeeld: de oplichter gebruikt de smoes dat uw rekening is gehackt. Hij of zij vraagt u uw rekeningsaldo over te boeken naar een (zogenaamd) veilige rekening van Van Lanschot om te voorkomen dat de hackers er met uw geld vandoorgaan. In werkelijkheid boekt u het geld echter over naar de oplichter.

Het telefoonnummer waar de oplichter mee belt kan zelfs overeenkomen met het nummer van Van Lanschot of SOS International: dit is een truc, genaamd spoofing.

Trap er niet in! Medewerkers van Van Lanschot of SOS International zullen u nooit vragen om zelf een overboeking te doen om uw saldo veilig te stellen. 

Log niet in op een valse website

Oplichters kunnen u ook telefonisch misleiden om een valse website te bezoeken. Daar zou u dan zogenaamd goedkeuring moeten geven voor het veiligstellen van uw rekeningsaldo, met uw beveiligingscodes voor Mijn Van Lanschot. Die valse website lijkt op de echte website van Van Lanschot, maar heeft een ander webadres.

Doe het niet! Bezoek de website van Van Lanschot uitsluitend via het juiste webadres dat u zelf intikt in de adresbalk van uw webbrowser.

Van Lanschot kan in noodgeval ingrijpen zonder uw hulp

Wanneer er verdachte transacties plaatsvinden op uw bankrekening, hoeft u uw rekeningsaldo nooit zelf “veilig te stellen”. Wij kunnen in geval van nood uw rekening namelijk snel blokkeren, zonder dat u daar zelf iets voor moet doen. Ook kunnen wij uw Wereldpas of de mobiele apps op uw telefoon op afstand blokkeren, als dat nodig is.

Wat kunt u nog meer doen?

Op de website veiligbankieren.nl vindt u veel informatie over hoe oplichters te werk gaan als zij u bellen of sms'en en wat u ertegen kunt doen.

Vermoedt u fraude?

Hebt u een telefoontje of sms-bericht ontvangen dat u niet vertrouwt? Neem dan contact op met Van Lanschot Client Services. Een vals sms-bericht kunt u kopiëren, in een e-mail plakken en sturen naar valse-email@vanlanschot.com. Om oplichting tegen te gaan proberen wij valse mails, -sms-berichten en -websites te traceren en de sites zo snel mogelijk uit de lucht te (laten) halen.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel