Let op! Valse e-mails en sms in omloop

Nieuws
16 januari 2023

Let op! Valse e-mails en sms in omloop

Phishing via e-mail en sms - wat kunt u doen?

Cybercriminelen verspreiden regelmatig phishing e-mails en sms-berichten over Van Lanschot. In deze berichtgeving staat bijvoorbeeld dat er binnenkort geld van uw Van Lanschot-rekening wordt afgeschreven, of dat de registratie van de Van Lanschot Login App verlengd dient te worden. Ook bevatten een aantal e-mails/sms-berichten een link naar een zogenaamde 'Inloggen in Mijn Van Lanschot-webpagina.' Deze link leidt in werkelijkheid naar een valse website waar u wordt gevraagd persoonlijke gegevens in te voeren. Criminelen proberen deze gegevens te achterhalen om frauduleuze transacties te initiëren of om ze door te verkopen.

Klik niet op de link in de e-mail of sms.

Hoe kunt u een phishing e-mail of sms herkennen?

E-mail
U ontvang een e-mail met daarin een link naar een professioneel ogende website die van Van Lanschot lijkt te zijn. Aan de adresbalk van de browser is echter te zien dat de website niet van Van Lanschot is. Op de valse website wordt u bijvoorbeeld om de volgende gegevens gevraagd:

  •     uw pincode
  •     uw naam en adresgegevens
  •     uw rekeningnummer
  •     uw telefoonnummer
  •     uw pasnummer
  •     de vervaldatum van uw pas
  •     uw geboortedatum
  •     uw e-mailgegevens

Bekijk de volgende voorbeelden van valse e-mails uit het verleden: voorbeeld e-mail 19 november 2019 (Login App), voorbeeld e-mail 2 september 2019 (incasso), voorbeeld e-mail 18 augustus 2019 (incasso).

Sms
U ontvangt een sms met daarin een link naar een zogenaamde Van Lanschot-site. Klik niet op deze link. Indien dit linkje niet het echte webadres van Van Lanschot bevat, gaat het om phishing. Bekijk het volgend voorbeeld van een dergelijke sms: voorbeeld sms.

Wat kunt u doen als u een verdacht bericht ontvangt?

Controleer altijd het webadres van de website
De echte openbare website van Van Lanschot heeft een beveiligde verbinding, die u kunt herkennen aan de aanwezigheid van een hangslotje in de adresbalk. Wanneer u dubbelklikt op het hangslotje, verschijnt een certificaat. Een certificaat bevat een sleutel die de gegevens van en naar Van Lanschot versleutelt. Dit certificaat moet verleend zijn aan www. vanlanschot. nl. (NB: het certificaat voor Van Lanschot Online Bankieren moet verleend zijn aan login. vanlanschot. com.)

Laat nooit gegevens achter op deze websites
Geef nooit een beveiligingscode (zoals uw pincode) door op een website, per e-mail, telefoon of op een andere manier dan Van Lanschot u heeft voorgeschreven. Dat geldt ook als u telefonisch, per e-mail of persoonlijk door iemand wordt benaderd die aangeeft een medewerker van Van Lanschot te zijn. Wij zullen u op deze manier nooit om beveiligingscodes vragen.

Stuur de phishing-berichten naar Van Lanschot
U kunt de e-mail of een schermafdruk van de sms sturen naar valse-email@vanlanschot.com.

Twijfelt u of een website in orde is of hebt u gegevens achtergelaten? Neemt u dan contact op met Client Services op 0800-1737.

Lees ook: Vijf adviezen om veilig te bankieren

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel