Van Lanschot jaarcijfers 2016: sterke winststijging en verhoogd dividend

  1. Nieuws
  2. Van Lanschot publiceert jaarcijfers 2016 - Nieuws 9 maart 2017
Nieuws
09 maart 2017

Van Lanschot jaarcijfers 2016: sterke winststijging en verhoogd dividend

Van Lanschot heeft op 9 maart 2017 haar jaarcijfers over 2016 gepubliceerd. Dit zijn de hoofdpunten in het kort.

Sterke winststijging en verhoogd dividend

We hebben een onderliggend nettoresultaat van € 81,3 miljoen gerealiseerd, een stijging van 35% ten opzichte van vorig jaar. Enerzijds daalden de provisie-inkomsten door de uitdagende kapitaalmarkten, waarin particuliere en institutionele klanten begrijpelijkerwijs een afwachtende houding aannamen. Anderzijds waren de kosten licht lager en verbeterde de kwaliteit van onze kredietportefeuille sterk, leidend tot een vrijval uit de kredietvoorzieningen. Ook onze kapitaalpositie ontwikkelde zich goed en bedraagt inmiddels 19,0%. Dit alles stelt ons in staat om een aanzienlijk hoger dividend voor te stellen van € 1,20 per aandeel.

Stijging van toevertrouwde middelen naar bijna € 70 miljard

De aan ons toevertrouwde middelen zijn 10% gestegen naar € 69,4 miljard, waarbij onze assets under management een toename kenden van 14% naar € 57,5 miljard. Deze groei werd met name gerealiseerd door € 2,9 miljard positief koerseffect, € 2,7 miljard aan nieuwe mandaten bij Kempen Capital Management en € 1,7 miljard aan beleggingen van private banking-klanten die zijn overgekomen van Staalbankiers. Het percentage assets under screening, de assets die gescreend worden op milieu-, sociale en governance aspecten ten opzichte van de totale assets under management, is verder gestegen naar 82%.

Goed op schema voor Strategy 2020

Met de overname van de private banking-activiteiten van Staalbankiers versterken we onze marktpositie in Nederland met nieuw commercieel talent en door het bedienen van een grote groep nieuwe klanten. Evi van Lanschot won aan het eind van het jaar de Gouden Stier voor beste online vermogensbeheerder en zal in 2017 blijven investeren in technologie en online zichtbaarheid om haar dienstverlening nog meer aan te laten sluiten op klantwensen. Kempen Capital Management verkreeg een aantal grote mandaten en heeft haar marktgebied in Europa uitgebreid. Merchant Banking was vooral in het tweede halfjaar succesvol met een adviseursrol bij een aantal grote Europese transacties.

Ontwikkeling omni-channel Private Banking-model

Bij onze strategie-update in april 2016 hebben we aangekondigd dat we investeren in de ontwikkeling van ons omni-channel Private Banking-model. In dat kader introduceren we vandaag een innovatieve Beleggingsadvies App, waarmee klanten eenvoudig toegang hebben tot hun eigen portefeuille en hun persoonlijke beleggingsadviseur. Daarnaast zetten we een belangrijke stap met de eveneens vandaag aangekondigde samenwerking met Fidor, een innovatieve Duitse FinTech partij, voor de uitbesteding van ons betalingsverkeer. Hiermee verwachten we onze klanten volgend jaar hoogwaardig online en mobiel betalingsverkeer aan te kunnen bieden.

Lees het persbericht over de jaarcijfers 2016 op onze corporate website.

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw adviseur.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel