Let op: valse e-mails uit naam van Van Lanschot

  1. Nieuws
  2. Valse e-mail uit naam van Van Lanschot in omloop - Nieuws 17 juli 2017
Nieuws
17 juli 2017

Let op: valse e-mails uit naam van Van Lanschot

Mocht u een spam e-mail ontvangen, wat kunt u dan het beste doen? Volg deze drie adviezen.

Sinds enige tijd versturen cybercriminelen spam e-mails naar e-mailadressen in de hoop dat deze terechtkomen bij klanten van Van Lanschot. De indruk die de criminelen willen wekken is dat de e-mails verzonden worden namens Van Lanschot. Mocht u zo’n spam e-mail ontvangen, wat kunt u dan het beste doen? Onderstaand drie adviezen.

Verdachte e-mail

U kunt een e-mail ontvangen met daarin een link naar een professioneel ogende website die van Van Lanschot lijkt te zijn. Aan de adresbalk van de browser is te zien dat de website niet van Van Lanschot is. Op de valse website wordt u bijvoorbeeld om de volgende gegevens gevraagd:

  •     Uw pincode
  •     Uw naam en adresgegevens
  •     Uw rekeningnummer
  •     Uw telefoonnummer
  •     Uw pasnummer
  •     De vervaldatum van uw pas
  •     Uw geboortedatum
  •     Uw e-mailgegevens

Wat kunt u doen als u een verdachte e-mail ontvangt?

Controleer altijd het webadres van de website

De echte openbare website van Van Lanschot heeft een beveiligde verbinding, die u kunt herkennen aan de aanwezigheid van een hangslotje in de adresbalk. Wanneer u dubbelklikt op het hangslotje, verschijnt een certificaat. Een certificaat bevat een sleutel die de gegevens van en naar Van Lanschot versleutelt. Dit certificaat moet verleend zijn aan www. vanlanschot. nl. (NB: het certificaat voor Van Lanschot Online Bankieren moet verleend zijn aan login. vanlanschot. com.)

Laat nooit gegevens achter op deze websites

Geef nooit een beveiligingscode (zoals uw pincode) door op een website, per e-mail, telefoon of op een andere manier dan Van Lanschot u heeft voorgeschreven. Dat geldt ook als u telefonisch, per e-mail of persoonlijk door iemand wordt benaderd die aangeeft een medewerker van Van Lanschot te zijn. Wij zullen u op deze manier nooit om beveiligingscodes vragen.

Stuur de spam e-mail naar Van Lanschot

U kunt de mail sturen naar valse-email@vanlanschot.com.

Twijfelt u of een website in orde is of hebt u gegevens achtergelaten? Neemt u dan contact op met Client Services op 0800-1737.

Phishing

Praktijken als deze heten ook wel phishing. De criminelen proberen op deze wijze gegevens te verzamelen waarmee ze incasso’s kunnen laten uitvoeren, passen kunnen laten vervangen en/of telefonische betaalopdrachten kunnen doen.

Lees meer over het herkennen en melden van fraude op Veilig bankieren.

Voorbeeld

Een valse e-mail over een Van Lanschot-digipas.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel