Nieuwe mogelijkheden in het betalingsverkeer: wat u moet weten over PSD2

Nieuws
21 november 2017

Nieuwe mogelijkheden in het betalingsverkeer: wat u moet weten over PSD2

Hebt u een betaalrekening in Mijn Van Lanschot? Dan kunt u in de loop van 2018 gebruikmaken van twee nieuwe betaaldiensten die zowel banken als andere bedrijven u kunnen aanbieden.
Op 13 januari 2018 gaat de aangepaste Europese richtlijn betaaldiensten (PSD2) gelden. De richtlijn heeft als doel om op het gebied van betalingsverkeer innovatie te stimuleren en concurrentie te bevorderen. Deze Europese richtlijn moet nog in de Nederlandse wet worden opgenomen. Pas op dat moment gelden deze regels ook in Nederland. De verwachting is dat de regels pas in het voorjaar van 2018 in de Nederlandse wet worden opgenomen.

Wat is de belangrijkste aanpassing?

Als u een betaalrekening hebt die in Mijn Van Lanschot beschikbaar is, is het straks mogelijk om gebruik te maken van een tweetal nieuwe betaaldiensten: rekeninginformatiediensten en betalingsinitiatiediensten. U bepaalt zelf of u van die diensten gebruik wilt maken. Zowel banken als andere bedrijven (zogenoemde ‘derde partijen’) kunnen deze diensten aanbieden. Daarvoor moeten zij wel beschikken over een vergunning.

  • Rekeninginformatiediensten:

    Hiermee geeft u derde partijen toegang tot het saldo en de transacties van uw betaalrekening die voor u in het mutatieoverzicht in Mijn Van Lanschot beschikbaar is. De derde partijen krijgen deze toegang alleen wanneer u zélf hiervoor aan deze partijen toestemming geeft. Een rekeninginformatiedienst kan bijvoorbeeld in één overzicht een totaalbeeld van al uw betaalrekeningen bij verschillende banken geven.

  • Betalingsinitiatiediensten:

    Hiermee is het mogelijk voor derde partijen om namens u betalingen te doen ten laste van uw betaalrekening. U moet voor elke opdracht toestemming geven. Hierbij kunt u onder andere denken aan webwinkels of andere banken die met uw toestemming een betaling vanaf uw betaalrekening doen.

Zorgvuldige keuze

Wilt u gebruikmaken van een dienst, kiest u dan zorgvuldig de derde partij bij wie u de dienst wilt afnemen. U deelt namelijk persoonsgegevens en rekeninginformatie met anderen. Het is dus van belang dat u deze partij vertrouwt en dat u weet wat deze partij gaat doen met de informatie die zij krijgt, ook in de situatie wanneer u besluit geen gebruik meer te maken van hun diensten. Daarom is het noodzakelijk dat u de voorwaarden van de partij goed leest voordat u uw toestemming geeft.

Kosten betaalopdracht buitenland (WorldTransfer)

Een van de andere aanpassingen van PSD2 betreft de kosten van een WorldTransfer binnen de Europese Economische Ruimte (EER). Nu is het zo dat wanneer u geld overmaakt binnen de EER - van een EER-valutarekening in de betreffende EER-valuta - de betaler en de begunstigde ieder de kosten van hun eigen bank betalen (kostenoptie SHA). Als gevolg van PSD2 geldt dit voortaan voor betalingen in alle valuta’s binnen de EER. Dus bijvoorbeeld ook wanneer u naar Frankrijk US Dollars overmaakt. Het is voor deze opdrachten niet meer mogelijk om die kosten voor rekening van één van die partijen te laten komen: de opties OUR (betaler) of BEN(begunstigde) vervallen dus.

PSD2 bij Van Lanschot

De nieuwe regels moeten ook in onze voorwaarden worden verwerkt. Op dit moment zijn die regels nog niet helemaal duidelijk. Daarom kiezen wij ervoor om onze voorwaarden nu nog niet integraal aan te passen.

Er zijn veel andere Europese landen die de richtlijn wel tijdig zullen hebben ingevoerd. Om te voorkomen dat u daardoor mogelijk hinder ondervindt bij de uitvoering van een WorldTransfer hebben wij besloten om vanaf 13 januari 2018 opdrachten binnen de EER altijd met kostenoptie SHA uit te voeren. Deze wijziging vindt u terug in de Productkenmerken van Betalen voor zowel Consumenten als niet-Consumenten. Uiterlijk twee maanden voordat de Nederlandse wet in werking treedt, informeren wij u over de integraal aangepaste voorwaarden.
Meer weten

PSD gaat ons allemaal aan

Kijk op de website van De Nederlandsche Bank.