LEI-nummer verplicht voor veel beleggers

  1. Nieuws
  2. LEI-nummer vanaf 3 januari 2018 verplicht voor veel beleggers - Nieuws 30 november 2017
Nieuws
30 november 2017

LEI-nummer verplicht voor veel beleggers

In Europa is een LEI vanaf 3 januari 2018 verplicht voor juridische entiteiten.
Juridische entiteiten zijn ondernemingen of rechtspersonen zoals eenmanszaken, vof ’s, cv’s, bv’s, zelfstandigen zonder personeel, stichtingen en kerkgenootschappen die een effectenrekening hebben bij een financiële instelling. Zonder een LEI mogen financiële instellingen, dus ook Van Lanschot, geen beleggingsorders van u accepteren en voor u uitvoeren.

LEI aanvragen: hoe en wanneer?

U kunt het LEI aanvragen bij de Kamer van Koophandel (KvK) door een digitaal formulier in te vullen. Na betaling van de registratiekosten duurt het ongeveer tien werkdagen voordat u via e-mail een LEI ontvangt.  Wij raden u aan om zo spoedig mogelijk een LEI aan te vragen. Wij raadplegen regelmatig het openbare LEI-register van de KvK. Zodra we daarin constateren dat u een LEI-nummer hebt, administreren we dat bij uw gegevens. 

Kosten

Aan het aanvragen van een LEI zijn kosten verbonden. Het huidige tarief is eenmalig voor registratie € 65 exclusief btw en een jaarlijkse bijdrage van € 40 exclusief btw voor elk jaar volgend op het jaar van registratie.

Wat is een LEI?

Een LEI is een internationaal gestandaardiseerde code die in Nederland door de KvK wordt uitgegeven en geregistreerd. U kunt alleen een LEI aanvragen als u in het bezit bent van een KvK-nummer.

Waarom is een LEI verplicht?

Met een LEI is het mogelijk de contractpartijen van transacties op de financiële markten wereldwijd te identificeren. Daarnaast wordt het voor regelgevers eenvoudiger om mogelijke systeemrisico's vroegtijdig te herkennen. Het uiteindelijk doel is om financiële risico's beter te beheersen.

Moet ik mijn LEI jaarlijks verlengen?

 

Een LEI wordt voor de duur van een jaar verstrekt. Als u in derivaten (opties, futures) belegt, moet het LEI elk jaar verlengd worden, vanwege de rapportageverplichting onder de European Markets Infrastructure Regulation (EMIR). U ontvangt ongeveer 60 dagen voor de afloopdatum van uw LEI een e-mail van de KvK. Er zijn kosten verbonden aan het verlengen van de LEI. Meer informatie hierover vindt u op www.kvk.nl/lei.

Belegt u niet in derivaten, maar wel in andere financiële instrumenten zoals bijvoorbeeld aandelen en obligaties? Dan hoeft u onder MiFID II uw LEI niet te verlengen. Maar u bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig opzeggen van de LEI, anders wordt deze automatisch voor u verlengd. U ontvangt ongeveer 60 dagen voor de afloopdatum van uw LEI een e-mail van de Kamer van Koophandel, waarmee u de LEI kunt opzeggen.

Antwoorden op een rij

Meer weten
We kunnen ons voorstellen dat u nog vragen hebt. Daarom hebben we de veelgestelde vragen en antwoorden voor u op een rij gezet. Staat uw vraag hier niet bij? Uw beleggingsadviseur of private banker helpt u graag.