FD Financieel Diner 2017: Brexit, a blessing in disguise?
Het vertrek van de Britten zorgt ervoor dat de Europese lidstaten de handen ineenslaan en nader tot elkaar komen, een van de weinige positieve effecten van de brexit volgens Herman van Rompuy, voorzitter van het European Policy Centre, oud-voorzitter van de Europese Raad en voormalig premier van België.
Het merendeel van de sprekers op het Financieel Diner was somber gestemd over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk. Niet alleen over de naderende scheiding, maar ook over de status van de onderhandelingen. Het publiek in de Hermitage in Amsterdam bestond uit zo’n 150 zakenmannen- en vrouwen.
Rekening
Herman van Rompuy ziet de afsplitsing vooral als een politiek verlies, niet als een economische achteruitgang. De komende periode zal de ‘divorce bill’ volgens hem het grootste struikelblok zijn. Toch waren alle partijen in de zaal het erover eens dat het beter is voor beide partijen als het tot een akkoord komt.
Over de inhoud van dat akkoord verschilden de meningen. John Mills, brexiteer, econoom en prominent lid van Labour Leave, stond in het debat lijnrecht tegenover Edward Luce, columnist van de Financial Times. Mills zet in op een vrijhandelsakkoord, maar volgens Luce is het Verenigd Koninkrijk helemaal niet in een positie om veel te eisen.
Ook waren de twee Britten het niet eens over de rekening die betaald moet worden. Mills: ‘De Europese Unie vraagt een veel te hoog bedrag, daarom stevenen we nu af op een harde brexit.’ Ook de mogelijke handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de VS werd genoemd. Luce, werkzaam in Washington, liet weten dat Mills niet hoeft te rekenen op die deal. ‘Dat is een grap. Niemand neemt Trump serieus op dat vlak. Mocht er toch iets komen vanuit hem zou het zelfmoord zijn voor de Britten om hier ja op te zeggen.'
Britse bedrijfsleven
Na het debat gaf FD-correspondent Mathijs Schiffers, werkzaam in Londen, het publiek inzicht in de houding van het Britse bedrijfsleven. Hij reisde het afgelopen jaar door heel het Verenigd Koninkrijk om de stemming te peilen. Europa kwam er slecht vanaf. Zelfs bedrijven die het moeten hebben van export naar Europese landen hebben voor een vertrek gestemd. Dit geeft volgens hem aan hoe diep het anti-Europa sentiment gevestigd is in het land.
Slotakkoord
De komende periode is cruciaal voor beide partijen en een akkoord lijkt nog ver weg. De wankele posities van de twee vrouwen die een centrale rol spelen in dit proces, May en Merkel, helpen hier niet bij. Toch lieten verschillende aanwezigen van het Financieel Diner weten vertrouwen te hebben in de toekomst, met of zonder de Britten.
Het Financieel Diner is een jaarlijkse dinerbijeenkomst voor bestuurders, politici en wetenschappers. Het is een initiatief van Het Financieele Dagblad in samenwerking met Van Lanschot Kempen.
Wilt u weten wat Van Lanschot voor u kan betekenen? Kijk dan op Van Lanschot voor Executives, Vermogende particulieren of Private Office.