Betaalgegevens delen met derden

Nieuws
03 april 2018

Betaalgegevens delen met derden

Met nieuwe diensten kunt u uw rekeninggegevens beschikbaar stellen aan andere partijen en kunt u betalingen doen ten laste van uw betaalrekening. U bepaalt zelf of u hiervan gebruik wilt maken.

De Europese richtlijn PSD2 maakt het straks mogelijk om gebruik te maken van nieuwe betaaldiensten. Met deze nieuwe diensten kunt u uw rekeninggegevens beschikbaar stellen aan andere partijen en u kunt via de nieuwe diensten betalingen doen ten laste van uw betaalrekening. U bepaalt zelf of u hiervan gebruik wilt maken.

Welke nieuwe betaaldiensten komen erbij?

Zodra de wet in Nederland is ingevoerd, kunt u gebruikmaken van twee nieuwe betaaldiensten, die u kunt afnemen bij een derde partij van uw keuze zoals:

Rekeninginformatiediensten:

Hiermee geeft u een derde partij van uw keuze inzage in het saldo en/of de transacties van uw betaalrekening in Mijn Van Lanschot. De derde partij krijgt deze toegang alleen wanneer u hen hiervoor zélf expliciet toestemming geeft. Deze partij kan u bijvoorbeeld in één overzicht een totaalbeeld van al uw betaalrekeningen bij verschillende banken geven.

Betalingsinitiatiediensten:
Hiermee kunt u een door u geselecteerde derde partij toestemming geven om namens u betalingen te doen ten laste van uw betaalrekening. U moet voor elke opdracht apart toestemming geven. Denkt u bijvoorbeeld aan webwinkels of andere banken die met uw toestemming een betaling vanaf uw betaalrekening doen.

Waar moet u rekening mee houden bij het selecteren van een derde partij?

Wilt u gebruikmaken van een van deze nieuwe diensten, kiest u dan zorgvuldig de derde partij bij wie u een dienst wilt afnemen. U deelt namelijk persoonsgegevens en rekeninginformatie met anderen. Het is dus van belang dat u deze partij vertrouwt en dat u weet wat deze partij gaat doen met de informatie die zij krijgt, ook in de situatie wanneer u besluit geen gebruik meer te maken van hun diensten. Daarom is het noodzakelijk dat u de voorwaarden van de partij goed leest voordat u uw toestemming geeft. Zolang u geen toestemming geeft, krijgt een derde partij geen inzage in of toegang tot uw betaalrekening.

Kunnen zonder uw toestemming uw transactiegegevens toch bij derde partijen bekend zijn?

Ja, dat kan voorkomen. Als iemand aan wie u geld overmaakt of van wie u geld ontvangt een derde partij inzage heeft gegeven in zijn eigen rekeninggegevens, dan worden voor die transactie uw naam, IBAN, omschrijving en het overgemaakte bedrag zichtbaar voor die derde partij.

Wanneer treedt PSD2 in werking?

Met ingang van 13 januari 2018 geldt de aangepaste Europese richtlijn betaaldiensten (PSD2). De Europese richtlijn PSD2 moet nog wel in de Nederlandse wet worden opgenomen. Pas vanaf dat moment gelden deze regels ook in Nederland. De verwachting is dat de regels in het voorjaar van 2018 in de Nederlandse wet worden opgenomen.

Wanneer zal Van Lanschot haar voorwaarden aan PSD2 aanpassen?

De nieuwe regels moeten ook in onze voorwaarden worden verwerkt. Op dit moment zijn die regels nog niet helemaal duidelijk. Daarom kiezen wij ervoor om onze voorwaarden nu nog niet aan te passen. Uiterlijk twee maanden voordat de Nederlandse wet in werking treedt, informeren wij u over de integraal aangepaste voorwaarden.

Waarom PSD2?

De Europese richtlijn heeft als doel om innovatie te stimuleren en concurrentie te bevorderen op het gebied van betalingsverkeer.

meer weten

PSD2 gaat ons allemaal aan

Kijk op de website van De Nederlandsche Bank.