Van Lanschot Kempen Q1 trading update 2020

  1. Nieuws
  2. 2020
  3. Van Lanschot Kempen Q1 trading update
van lanschot kempen spiegel veld

Van Lanschot Kempen Q1 trading update 2020

nieuws
07 mei 2020
Van Lanschot Kempen heeft vandaag een trading update gepubliceerd over het eerste kwartaal van 2020.

Dit zijn de hoofdpunten uit de trading update:       
                                                                          

Uitzonderlijke marktomstandigheden door COVID-19, maar goed kwartaal voor de meeste activiteiten

Van Lanschot Kempen is en blijft een zeer solide wealth manager. De operationele bedrijfsresultaten van de meeste activiteiten ontwikkelden zich goed in het afgelopen kwartaal. Zo kunnen wij dit eerste kwartaal een netto-instroom van € 1,8 miljard aan toevertrouwd vermogen bekendmaken, waarvan € 0,5 miljard binnen Private Banking. Helaas hebben de negatieve koerseffecten tot gevolg dat het totaal aan toevertrouwd vermogen gedaald is naar € 80,6 miljard. We zien in het tweede kwartaal van 2020 weer een voorzichtig herstel van de markten.

 

Het spaargeld is gelijk gebleven met € 9,5 miljard en de totale kredietportefeuille komt licht hoger uit op € 8,8 miljard. Het beperkte risico in onze kredietportefeuille zorgt voor een lage toevoeging aan de kredietvoorziening van 2,4 miljoen. Dit beperkte risiconiveau is te danken aan de succesvolle afbouw van de Corporate Banking-activiteiten, waardoor een groot deel van onze kredietportefeuille nu uit Nederlandse hypotheekleningen bestaat.

 

Door een zeer volatiele markt en als gevolg daarvan twee incidentele posten moeten we dit kwartaal helaas een verlies van € 10,5 miljoen rapporteren. De twee posten bestaan uit een verlies op onze portefeuille gestructureerde producten binnen Merchant Banking en een verlies van op de positie in onze eigen fondsen. Wij houden deze posities zodat wij samen met onze klanten hierin kunnen beleggen.

 

Liquiditeit en solvabiliteit blijven zeer sterk: LCR 151,6% en CET 1-ratio 22,8%

Per eind maart 2020 bedraagt onze CET 1-ratio ruim meer dan onze doelstelling van 15-17%. Vergeleken met het gemiddelde van onze doelstelling, bedraagt de beschikbare hoeveelheid excess capital € 290 miljoen.

 

Hoe ongekend deze pandemie en de daarmee samenhangende crisis ook zijn, we zijn ervan overtuigd dat we ons in een goede uitgangspositie bevinden om deze storm door te komen. Met een pakket aan kostenbesparende maatregelen verwachten we het jaar daarom ook, onder normale marktomstandigheden, gewoon positief te eindigen.

Meer informatie

Meer weten
Hebt u vragen naar aanleiding van deze trading update? Aarzel dan niet om contact op te nemen met uw bankier of Van Lanschot Client Services.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel