LEI-nummer verplicht voor veel beleggers

  1. Nieuws
  2. 2020
  3. Lei-nummer verplicht voor veel-beleggers---nieuws-17-april-2020
Nieuws
17 april 2020

LEI-nummer verplicht voor veel beleggers

Bent u ondernemer of bestuurt u een onderneming én belegt u via deze onderneming via Beleggingsadvies, Vermogensbeheer en/of Zelf Beleggen bij Van Lanschot? Of sluit u in die hoedanigheid derivatentransacties af (zoals valutatermijntransacties of opties)? Dan heeft u een Legal Entity Identifier (LEI) nodig.

Zonder LEI mogen wij geen effectentransacties voor u uitvoeren of derivatentransacties met u afsluiten. In bepaalde gevallen dient u te beschikken over een actieve LEI.

Lei aanvragen: hoe en wanneer?

U kunt het LEI aanvragen bij de Kamer van Koophandel (KvK) door een digitaal formulier in te vullen. Na betaling van de registratiekosten duurt het ongeveer tien werkdagen voordat u via e-mail een LEI ontvangt.  Wij raden u aan om zo spoedig mogelijk een LEI aan te vragen. Wij raadplegen regelmatig het openbare LEI-register van de KvK. Zodra we daarin constateren dat u een LEI-nummer hebt, administreren we dat bij uw gegevens. 

Wat zijn de kosten van een LEI-aanvraag bij de Kamer van Koophandel?

Het eenmalig tarief voor registratie van de LEI is € 65 exclusief btw en een jaarlijkse bijdrage van € 40 exclusief btw voor elk jaar volgend op het jaar van registratie. Voor het actuele tarief kunt u de website van de KvK raadplegen. 

Kamer van Koophandel

Wat is een LEI?

Een LEI is een internationaal gestandaardiseerde code die in Nederland door de KvK wordt uitgegeven en geregistreerd. Elke LEI is een unieke code die aan een individuele onderneming wordt toegekend. U kunt alleen een LEI aanvragen als u in het bezit bent van een KvK-nummer. 

Voor wie is een LEI verplicht?

In Europa is een LEI verplicht voor juridische entiteiten (ondernemingen of rechtspersonen zoals eenmanszaken, vof ’s, cv’s, bv’s, zelfstandigen zonder personeel, stichtingen, kerkgenootschappen, maar ook fondsen voor gemene rekening (burgerlijke) maatschappen e.d.) die een effectenrekening hebben bij een financiële instelling of die derivatentransacties afsluiten. Voldoet u aan bovenstaande definitie en hebt u bij Van Lanschot een effectenrekening voor Beleggingsadvies, Vermogensbeheer en/of Zelf Beleggen? Of wilt u met ons derivatentransacties afsluiten? Dan bent u verplicht om een LEI aan te vragen. 

Moet ik mijn LEI jaarlijks verlengen?

Een LEI wordt voor de duur van een jaar verstrekt. Als u in derivaten (opties, futures, valutatermijntransacties) belegt, moet de LEI elk jaar verlengd worden, vanwege de rapportageverplichting onder de European Markets Infrastructure Regulation (EMIR). U ontvangt ongeveer zestig dagen voor de afloopdatum van uw LEI een e-mail van de KvK. Er zijn kosten verbonden aan het verlengen van de LEI. Meer informatie hierover vindt u op de website van de KvK

Belegt u niet in derivaten, maar wel in andere financiële instrumenten zoals bijvoorbeeld aandelen en obligaties? Dan hoeft u onder MiFID II uw LEI niet te verlengen. Maar u bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig opzeggen van de LEI, anders wordt deze automatisch voor u verlengd. U ontvangt ongeveer zestig dagen voor de afloopdatum van uw LEI een e-mail van de KvK, waarmee u de LEI kunt opzeggen. In die e-mail kunt u kiezen voor de optie ‘beëindigen’ door het beëindigingsformulier van de KvK in te vullen. Als u kiest voor beëindigen, dan zal de status van de LEI naar ‘lapsed’ (verlopen) wijzigen. Onder MiFID II is dan nog altijd sprake van een geldige LEI. Uitzondering hierop is beëindiging van de LEI uit hoofde van een rechtsvormwijziging waarbij het KvK-nummer wordt gewijzigd en/of wanneer u zich uitschrijft uit het Handelsregister. In zo’n geval wordt de status gewijzigd naar ’retired’ en is het LEI niet meer geldig onder zowel MiFID II als EMIR. 

Antwoorden op een rij

Meer weten
We kunnen ons voorstellen dat u nog vragen hebt. Daarom hebben we de veelgestelde vragen en antwoorden voor u op een rij gezet. Staat uw vraag hier niet bij? Uw beleggingsspecialist of private banker helpt u graag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel