PSD2: beveiligde toegang tot nieuwe betaaldiensten

 1. Nieuws
 2. 2019
 3. PSD2: beveiligde toegang tot nieuwe betaaldiensten via Van Lanschot
Nieuws
20 september 2019

PSD2: beveiligde toegang tot nieuwe betaaldiensten

De Europese richtlijn PSD2 maakt het mogelijk om gebruik te maken van nieuwe betaaldiensten van andere bedrijven. Dat kunt u vanaf nu doen via de beveiligde toegang die wij hebben ontwikkeld voor de diensten.
Als u een betaalrekening hebt en online bankieren (Mijn Van Lanschot) gebruikt, kunt u van de nieuwe diensten van andere bedrijven gebruikmaken. U kunt uw rekeninggegevens beschikbaar stellen aan andere partijen en u kunt via deze partijen betalingen doen ten laste van uw betaalrekening.  U bepaalt zelf of u dat doet of niet. Als u dat doet, dan moet dat uiteraard op een veilige manier plaatsvinden. Van Lanschot heeft nu de beveiligde toegang ontwikkeld voor deze diensten. 

Welke diensten kunnen bedrijven u aanbieden?

Rekeninginformatiediensten 
Hiermee kunt u bedrijven van uw keuze inzage geven in het saldo en/of de transacties van uw betaalrekening in Mijn Van Lanschot. Het bedrijf krijgt deze toegang alleen wanneer u het hiervoor zélf expliciet toestemming geeft. Een bedrijf  kan u bijvoorbeeld in één overzicht een beeld van al uw betaalrekeningen bij verschillende banken geven.

Het gaat om:

 • lijst met rekeningnummers
 • rekeninginformatie
 • saldo-informatie
 • betaaltransacties op de rekening
 

Betaalinitiatiediensten
Hiermee kunt u een door u gekozen bedrijf toestemming geven om namens u betalingen te doen ten laste van uw betaalrekening. U moet voor elke opdracht apart toestemming geven. Denkt u bijvoorbeeld aan webwinkels of andere banken die met uw toestemming een betaling vanaf uw betaalrekening doen.

Het gaat om: 

 • betaalopdracht in euro binnen Europa 
 • geagendeerde betaalopdracht in euro binnen Europa *
 • periodieke betaalopdracht in euro binnen Europa* 
 • buitenlandopdracht*
 • bulkbetalingen*

*wordt later dit jaar beschikbaar bij Van Lanschot

Hoe weet u of een bedrijf u diensten mag aanbieden?

Bedrijven die u rekeninginformatie- of betaalinitiatiediensten aanbieden, moeten beschikken over een vergunning. Als u dit zelf wilt nagaan, dan kunt u:

Wat als de beveiligde toegang niet beschikbaar is?

Naast de beveiligde toegang heeft Van Lanschot een (ook wettelijk verplichte) uitwijkvoorziening. Een geautoriseerde rekeninginformatie-dienstverlener en betaalinitiatie-dienstverlener kan hiervan gebruikmaken, mocht de beveiligde toegang niet beschikbaar zijn. Voordat hij dat gaat doen moet hij dit bij ons en De Nederlandsche Bank melden.

Als een dienstverlener gebruikmaakt van de uitwijkvoorziening, controleren wij of deze geautoriseerd is. De uitwijkvoorziening maakt gebruik van de online omgeving (Mijn Van Lanschot). Het inloggen verloopt niet op dezelfde wijze als wanneer u rechtstreeks toegang wilt hebben tot de online omgeving van Van Lanschot. U logt dan in via een scherm dat een bedrijf hier speciaal voor heeft ontwikkeld. De dienstverlener krijgt via deze weg dus toegang tot uw online omgeving. Uiteraard mag een dienstverlener niet méér doen of méér informatie gebruiken dan waarvoor u hem expliciet toestemming hebt gegeven, wij kunnen dit alleen niet controleren. 

Hebt u een vraag over de nieuwe diensten?

meer weten
Op de website 'PSD2 Bankieren' van De Nederlansche Bank vindt u uitgebreide informatie over de nieuwe mogelijkheden en de veiligheid. Ook uw private banker of Client Services helpt u graag. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737.