Van Lanschot Kunstprijs 

De criteria zijn streng en de lat ligt hoog. Welke kunstenaar weet in zijn of haar werk het best de huidige tijdsgeest vast te leggen voor de komende generaties?

Wat is de Van Lanschot kunstprijs?

Sinds 2015 reiken wij jaarlijks de Van Lanschot Kunstprijs uit aan een kunstenaar die onze tijdsgeest het beste weerspiegelt in de hedendaagse kunst. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Het werk van de winnaar wordt opgenomen in de collectie van Van Lanschot.

Een traditie van en voor kunstliefhebbers

Godfried van Lanschot en zijn vrouw stonden aan de basis van een traditie. Als fervent kunstliefhebbers bouwden zij in de negentiende eeuw aan een indrukwekkende kunstcollectie. Die traditie van kunst verzamelen zet Van Lanschot voort met de Van Lanschot Kunstprijs. Door het werk van de winnaar toe te voegen aan onze kunstcollectie, blijft ook de hedendaagse kunst goed bewaard voor de volgende generatie.

Naar wie gaat de Van Lanschot Kunstprijs?

De Van Lanschot Kunstprijs sleep je niet zomaar in de wacht. Kunstenaars moeten voldoen aan strenge eisen. Alle kunstvormen zijn toegestaan: van audio tot video en van schilderwerk tot beeldhouwkunst.

De jury selecteert en beoordeelt de inzendingen aan de hand van drie criteria:

  • Heeft het kunstwerk visuele kracht? 
  • Sluit het kunstwerk aan bij de tijdsgeest van nu? 
  • Is het kunstwerk origineel? 

Alleen het werk van de kunstenaar dat voldoende past binnen het thema en voldoet aan de criteria wint de Van Lanschot Kunstprijs.

Winnaars krijgen een plek in de kunstcollectie

De winnaars worden opgenomen in de collectie van Van Lanschot, tussen kunstenaars uit het heden en verleden. Annemarie Busschers won in 2015 met haar werk Ageing en Mirjam Offringa sleepte in 2016 de prijs in de wacht met het videokunstwerk Het Contract. In 2017 kwam er geen winnaar uit de bus.

Kunst maakt onderdeel uit van de geschiedenis van Van Lanschot en definieert wie we zijn

Karl Guha | Bestuursvoorzitter

Meer weten over Van Lanschot en kunst? 

Van Lanschot Kempen
Met de ondersteuning van kunst, kunstenaars en musea willen we als bank bijdragen aan het behoud en de opbouw van ons culturele erfgoed. Lees meer over onze relatie met kunst op Van Lanschot Kempen.