Voor- en nadelen van schenken via een fonds op naam

Andrew Mackay
Andrew Mackay
Charity & Impact Investing Specialist
 1. Inspiratie
 2. Vermogensregie
 3. Schenken
 4. Schenken via een ‘eigen’ stichting? Dit moet u weten
blog
22 september 2021

Voor- en nadelen van schenken via een fonds op naam

Steeds meer goede doelen bieden grote gevers de mogelijkheid van een fonds op naam. Uw vermogen wordt dan ingezet binnen de doelstelling van dat goede doel, maar wel volgens uw wensen.
Vrouw in taxi bij het Colosseum

In een serie van vier blogs besteedt Van Lanschot aandacht aan het schenken aan goede doelen. U kunt op verschillende manieren schenken. Deze blog gaat over de periodieke gift.

Een goed doel hanteert een minimale omvang voor het fonds, vaak is dat € 50.000.

De makkelijkste manier om te geven aan goede doelen is via een eenmalige of periodieke gift. Maar voor sommige gevers is het belangrijk om zeggenschap te hebben over hoe hun gift (of legaat) besteed wordt. Het oprichten van een ‘eigen’ stichting kan dan een optie zijn. Maar een eigen stichting vergt geld en tijd. Steeds meer goede doelen bieden grote gevers daarom als alternatief de mogelijkheid van een fonds op naam. Het geschonken of nagelaten vermogen wordt dan door het goede doel (het ‘hoofdfonds’) apart geadministreerd en ingezet binnen de kaders van de doelstelling van dat goede doel, maar wel op basis van de wensen van de gever.

Aan het oprichten van een fonds op naam zijn zowel voor- als nadelen verbonden. We zetten enkele hiervan voor u op een rij.

Voordelen: 

 • Maatwerk: binnen de grenzen van de doelstelling van het hoofdfonds kunnen uw persoonlijke ambities en missie vertaald worden naar een concrete geefopdracht.
 • Dubbel werk voorkomen: door gebruik te maken van de expertise en het netwerk van het hoofdfonds is de kans kleiner dat uw middelen besteed worden aan iets dat al gedaan is.  
 • Gemak: het hoofdfonds voert de opdracht uit en neemt daarbij alle administratieve werkzaamheden voor haar rekening.
 • Anonimiteit: u kunt een fonds op naam uw eigen naam geven, maar u kunt ook anoniem blijven. Dat laatste kan niet bij een stichting, omdat dan de namen van bestuursleden zichtbaar zijn op de website of bij de Kamer van Koophandel opgevraagd kunnen worden. 
 • Langjarige ondersteuning: waar gewone en periodieke giften ophouden na uw overlijden kan een fonds op naam lange tijd ondersteuning blijven bieden aan projecten die passen binnen uw doelstelling, ook na uw overlijden. 

Nadelen:

 • Kosten: het hoofdfonds brengt kosten in rekening voor zijn werkzaamheden. 
 • Onomkeerbaar: eenmaal gegeven blijft gegeven. Wanneer u als gever niet langer overtuigd bent van het nut of de kwaliteit van het goede doel kunt u uw donatie aan het fonds niet meer terugdraaien.
 • Ultieme zeggenschap: het hoofdfonds heeft in voorkomende gevallen altijd het laatste woord over het al dan niet toekennen van een bijdrage aan een project.   

De fiscale behandeling van een fonds op naam is afhankelijk van de manier waarop de schenking gedaan wordt en gelijk aan die van een eenmalige of periodieke gift aan een goed doel met de ANBI-status. Een fonds op naam kan ook via uw testament worden ingesteld, de begunstigde stichting met ANBI-status hoeft dan geen erfbelasting te betalen over het ontvangen legaat of erfdeel.

3 aandachtspunten

Aandachtspunt 1

Minimale omvang en looptijd

Een fonds op naam vergt extra werk van het begunstigde goede doel. Om die reden berekenen goede doelen kosten en hanteren zij een minimale omvang voor het fonds. Vaak is dat € 50.000. Afhankelijk van de omvang en doelstelling moet u daarnaast afspreken hoe lang het fonds blijft bestaan. Bij een zeer grote gift kan de looptijd misschien eeuwigdurend zijn, maar bij kleinere giften is het verstandig om het fonds bijvoorbeeld binnen vijf tot tien jaar te laten uitkeren. 

Aandachtspunt 2

Uitvoerbare doelstelling

Sommige goede doelen zullen altijd ondersteuning nodig hebben, maar het kan gebeuren dat het door u ingestelde doel niet meer uitgevoerd kan worden. Omdat het probleem is opgelost of omdat het doel niet meer bestaat, bijvoorbeeld een inmiddels uitgestorven diersoort. Van belang is daarom dat er een heldere en uitvoerbare alternatieve doelstelling wordt geformuleerd als uw gift langer meegaat dan het door u bepaalde doel.
Aandachtspunt 3

Begin op tijd

Als u van plan bent om via uw testament een fonds op naam op te richten, kan het interessant zijn om hier al eerder mee te beginnen. U kunt het fonds bijvoorbeeld starten met een relatief bescheiden (periodieke) gift en via uw testament bepalen dat het fonds na uw overlijden wordt aangevuld. Hiermee bereikt u twee voordelen: u ziet al bij leven hoe het hoofdfonds uw gift inzet op het door u bepaalde doel en u kunt gebruikmaken van de giftenaftrek, waardoor u netto meer kunt bijdragen aan het goede doel van uw keuze. 

Meer weten

Lees dan onze CharityWijzer of neem contact met mij op voor een persoonlijk en op maat gesneden advies op het gebied van geven of nalaten aan goede doelen (a.r.mackay@vanlanschot.com, 06 12 59 47 75, Charity & Impact Investing Service). 

Download

Andrew Mackay
Andrew Mackay
Charity & Impact Investing Specialist
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel