Mag uw schenking naar ‘de koude kant’?

Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Schenken
  4. Mag uw schenking naar ‘de koude kant’?
blog
11 januari 2022

Mag uw schenking naar ‘de koude kant’?

Dit vraagstuk houdt veel ouders bezig. Wat kunt u doen als u wilt dat uw schenking in het privévermogen van uw kind blijft?
Man en vrouw op dakterras

Van Lanschot besteedt aandacht aan schenken van ouders aan kinderen. Een goed schenkingsplan bestaat uit zeven stappen. In dit blog ga ik in op de vierde stap: mag uw schenking ook bij ’de koude kant’ terechtkomen?

Dit vraagstuk houdt veel ouders bezig. In Nederland eindigt één op de drie huwelijken in een echtscheiding en ouders willen niet dat hun ex-schoonzoon of -schoondochter dan een deel van het geschonken vermogen meeneemt. Sommige ouders gaan nog een stap verder en willen daarnaast ook niet dat hun schenking na overlijden van hun kind bij de partner terechtkomt.

Hoe kunt u dit regelen? Ik bespreek drie opties:

Schenking in de familie houden

Uitsluitingsclausule

Neem een uitsluitingsclausule op

Als u schenkt, kunt u een zogenoemde uitsluitingsclausule opnemen. Dit hoeft niet notarieel te worden vastgelegd, het mag ook in een onderhandse akte. Met deze clausule bereikt u dat het geschonken vermogen in het privévermogen van uw kind terechtkomt. Mocht uw kind gaan scheiden, dan hoeft hij of zij uw schenking niet te delen. Dit geldt niet alleen voor het geschonken vermogen zelf, maar in principe ook voor de opbrengsten van dit vermogen.

Met een uitsluitingsclausule voorkomt u niet in alle situaties dat er vermogen bij de koude kant terecht kan komen. Als uw kind overlijdt, dan behoren uw schenking en de eventuele opbrengsten daarvan tot het privévermogen van uw kind. Dit betekent dat uw schenking door vererving toch bij de koude kant terecht kan komen. Als u dat niet wilt, dan moet u naast de uitsluitingsclausule ook een zogenoemde tweetrapsmaking toevoegen aan uw schenking.
Tweetrapsmaking

Wijs een ontvanger aan

Met een tweetrapsmaking bepaalt u dat - na het overlijden van uw kind - alles wat over is van uw schenking naar een door u aangewezen persoon of personen gaat. Die aangewezen personen zijn vaak de andere kinderen, of de kleinkinderen. Hierdoor bereikt u dat uw schenking niet bij de koude kant terechtkomt. Ook deze clausule hoeft niet notarieel te worden vastgelegd en kan worden opgenomen in een onderhandse akte. Maar omdat de clausule vergaande (fiscale) gevolgen heeft, is het toch verstandig om in dit geval naar een notaris te gaan.

Wilt u schenken voor de eigen woning? Dan is het niet mogelijk om deze clausule op te nemen.

Herroepelijk schenken

Verbind een voorwaarde aan de schenking

Een andere optie is om aan uw schenking de voorwaarde te verbinden dat de schenking teruggedraaid wordt als het huwelijk van uw kind eindigt in een echtscheiding. In de praktijk is dit vaak lastig, bijvoorbeeld als het geschonken bedrag al uitgegeven is. Daarom geven we u in overweging om eerder te kiezen voor de uitsluitingsclausule, al dan niet in combinatie met de tweetrapsmaking. Wint u in ieder geval advies in als u deze optie overweegt. 

Net als bij de tweetrapsmaking kunt u deze clausule niet gebruiken als u schenkt voor de eigen woning.

Wilt u meer informatie?

Contact
Neemt u dan contact op met mr. Hanneke Kroonenberg RB. Haar primaire aandachtsgebied is financiële planning voor de directeur-grootaandeelhouder en de vermogende particulier. Zij houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van Vermogensregie. 
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel