Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
In 7 stappen naar een goed schenkingsplan
In deze blogserie staat de schenking tussen (groot)ouders en (klein)kinderen centraal. We merken dat de meeste schenkingen door ouders rond de feestdagen worden gedaan. Dit kan een incidentele schenking zijn, maar veel van onze relaties schenken jaarlijks.
Schenkt u ook jaarlijks? Dan is het verstandig om na te denken over een schenkingsplan. Een goed schenkingsplan bestaat uit de volgende stappen. Over elke stap is een apart blog verschenen:
- Waarom wilt u schenken?
- Wat is de invloed van de schenking op uw eigen financiële situatie?
- Wilt u de zeggenschap behouden over het geschonken vermogen?
- Mag het vermogen ook naar ‘de koude kant’?
- Op welke manier gaat u schenken?
- Schenken voor de eigen woning
- Wat zijn de fiscale spelregels?
Jaarlijkse schenkingen hebben invloed op uw vermogen, maar ook op het vermogen van uw (klein)kinderen. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. U wilt natuurlijk vermijden dat schenkingen tot spanning in de familie leiden. Denkt u daarom vooraf goed na of u alle kinderen gelijk wilt behandelen.
U helpt één kind financieel na een echtscheiding. Wat regelt u dan voor de andere kinderen?
Een voorbeeld
U hebt drie kinderen en u helpt een van hen, omdat hij bijvoorbeeld door een echtscheiding in financiële problemen is gekomen. Wat regelt u dan voor de andere twee kinderen? Schenkt u die gelijktijdig eenzelfde bedrag? Of neemt u bijvoorbeeld in uw testament op dat uw andere twee kinderen eerst datzelfde bedrag uit de nalatenschap krijgen en dat daarna het resterende vermogen gelijk over de drie kinderen wordt verdeeld?
Meer weten
Overweegt u om te schenken aan uw kinderen? Uw private banker fungeert graag als uw sparringpartner. Of bezoek onze themapagina schenken.
Geschreven naar de stand van zaken op 11 januari 2022.