Schenken aan goede doelen: 4 manieren

Andrew Mackay
Andrew Mackay
Charity & Impact Investing Specialist
 1. Inspiratie
 2. Vermogensregie
 3. Schenken
 4. Schenken aan goede doelen: 4 manieren
blog
22 september 2021

Schenken aan goede doelen: 4 manieren

In een serie van vier blogs besteedt Van Lanschot aandacht aan het schenken aan goede doelen. U kunt op verschillende manieren schenken. 
Vrouw aan het meer

Wilt u dat meer mensen kunnen genieten van kunst en cultuur? Bent u geraakt door het onrecht dat mens en dier wordt aangedaan? Hebt u van nabij de gevolgen van een nare ziekte meegemaakt? We hebben allemaal zo onze redenen om een goed doel te steunen. 80% van alle Nederlandse huishoudens geeft geld of goederen aan goede doelen. De totale waarde van die giften bedraagt € 2,4 miljard. (bron: Geven in Nederland 2020).

Afwegingen en keuzes

Als u met uw vermogen een positieve bijdrage wilt leveren aan een of meer maatschappelijke thema’s komt u voor een aantal afwegingen en keuzes te staan, zoals:

 • Wat zou u willen veranderen of verbeteren?
 • Welke onderwerpen moeten prioriteit krijgen?
 • Hoe zou u de beoogde verandering het best kunnen nastreven?
 • Met wie kunt u samenwerken om uw doelen te bereiken?
 • Wat is de invloed van uw donaties op uw eigen financiële situatie?
 • Wat zijn de fiscale spelregels?   
 • Welke manier van geven past bij u?

Bij onze dienstverlening Charity & Impact Investing Service zijn dit belangrijke onderwerpen waar we veel aandacht aan besteden.

Giften aan goede doelen
onderzoek
80
80% van alle Nederlandse huishoudens geeft geld of goederen aan goede doelen.
Bron: Geven in Nederland 2020

4 manieren om te schenken

De manier waarop u kunt schenken is vrijwel altijd óók een belangrijk onderwerp. We hebben daarom over de volgende manieren van schenken een blog geschreven:

In deze blogs behandelen we de kenmerken en fiscale kaders en noemen we steeds enkele aandachtspunten. Uw keuze voor een van deze manieren van schenken hangt in veel gevallen af van uw persoonlijke voorkeuren én van uw financiële en fiscale situatie. 

Wilt u persoonlijk en op maat gesneden advies op het gebied van geven of nalaten aan goede doelen? Neemt u dan contact met mij op met via a.r.mackay@vanlanschot.com, 06 12 59 47 75.

Fiscaal voordeel

In Nederland zijn giften door particulieren aan goede doelen onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. 
Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat het goede doel beschikt over de ANBI-status. Het maximale percentage van verschillende aftrekposten,  waaronder de giftenaftrek, bedraagt in 2019 nog 51,75%. In de komende jaren daalt dat maximum geleidelijk: via 46% in 2020 tot uiteindelijk 37,1% in 2023. In onze CharityWijzer kunt u hier meer over lezen.
Andrew Mackay
Andrew Mackay
Charity & Impact Investing Specialist
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel