Oud-regime lijfrente zelf niet nodig? Schenk de uitkering aan uw (klein)kind

Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Schenken
  4. Schenk oud-regime lijfrente uitkering aan uw kind of kleinkind
Blog
10 november 2022

Oud-regime lijfrente zelf niet nodig? Schenk de uitkering aan uw (klein)kind

Wilt u slim schenken aan uw kind of kleinkind? In deze blog vertel ik over de mogelijkheden die u heeft om fiscaal aantrekkelijk te schenken met een oud-regime lijfrente.
Opa en kleindkind op oprit met race auto
Sinds 2018 besteedt Van Lanschot in de maand november in een aantal blogs aandacht aan het onderwerp ‘schenken’. In 2018 stond de schenking aan kinderen centraal, in 2019 de schenking aan goede doelen, in 2020 de schenking aan kleinkinderen en in 2021 was het thema ‘schenken met behoud van zeggenschap’. Dit jaar gaat de blogserie over fiscaal aantrekkelijk schenken.
 
In deze tweede blog behandel ik de mogelijkheden om fiscaal aantrekkelijk te schenken met een oud-regime lijfrente, ook wel bekend als kapitaalverzekering met lijfrenteclausule.
 

Oud-regime lijfrente 

De oudere generatie kent ze wellicht nog wel uit de jaren 80 van de vorige eeuw: de advertenties in december om fiscaal aantrekkelijk een lijfrentekoopsompolis (verzekering met een éénmalige storting) af te sluiten. De aftrekbare koopsom bedroeg maximaal ca. € 17.000. Het belastingvoordeel kon toen nog oplopen tot 72%. Menigeen heeft toen een dergelijke polis aangeschaft, in 1991 kon dat voor het laatst. Voor premiebetalende lijfrenteverzekeringen (verzekeringen met een jaarlijkse storting) die vóór 16 oktober 1990 waren afgesloten, kon als overgangsmaatregel zelfs tot 2001 nog aftrekbare premie worden gestort.
 

Lijfrente-uitkering schenken aan uw (klein)kind

Het grote voordeel van een oud-regime lijfrente is de flexibiliteit. Als u nog zo’n verzekering heeft kunt u daar gebruik van maken. Op de overeengekomen einddatum keert de verzekering een bedrag uit. In principe moet u met het tot uitkering komende kapitaal een lijfrente aankopen.

Het voordeel: de uitkering wordt belast bij degene die de uitkering ontvangt

Dat hoeft geen levenslange uitkering te zijn, dat mag ook een tijdelijke uitkering zijn. Omdat in het verleden de premie of koopsom is afgetrokken van de belasting, is de lijfrente-uitkering belast met loon- of inkomstenbelasting. En daar zit het voordeel: de uitkering wordt belast bij degene die de uitkering ontvangt. En dat hoeft u niet zelf te zijn, dat mag ook iemand anders zijn, bijvoorbeeld uw kind of kleinkind. Als uw (klein)kind weinig inkomen heeft, omdat hij bijvoorbeeld studeert, is zijn belastingdruk waarschijnlijk lager dan die van u.

U kunt zelf tijdens de looptijd van de lijfrente-uitkering de begunstiging wijzigen. Stopt bijvoorbeeld uw (klein)kind met studeren, dan kunt u de uitkering weer aan uzelf laten uitkeren of aan een ander (klein)kind.
 
Let op: bij schenking aan minderjarige (klein)kinderen is er discussie of de uitkering bij het (klein)kind zelf belast wordt of bij de ouder.

Geen schenkbelasting

In principe is elke lijfrente-uitkering die uw kind of kleinkind ontvangt een schenking. Maar omdat door de verzekeringsmaatschappij loonbelasting over de uitkering wordt ingehouden, is over de uitkering geen schenkbelasting verschuldigd. Daar geldt een anticumulatieregeling voor.
 

Studiefinanciering of toeslagen

Ontvangt uw (klein)kind studiefinanciering van DUO? Dan geldt in sommige gevallen een bijverdiengrens. De lijfrente-uitkering telt daarvoor mee. Ook kan de uitkering invloed hebben op het recht op eventuele toeslagen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag of het recht op bijstand.
 

Deskundig advies

Een oud-regime lijfrente heeft flexibele mogelijkheden, maar moet wel goed uitgevoerd worden. Zeker als uw (klein)kind in het buitenland woont of minderjarig is. Anders kunt u van een koude kermis thuiskomen. Laat u goed adviseren door uw fiscalist. 

In deze serie

Dit is de tweede blog in de blogserie over fiscaal aantrekkelijk schenken. In de eerste blog leest u hoe u vrijstellingen en tariefverschillen kunt benutten. In de derde blog behandelen we het schenken van onroerend goed en we sluiten af met een blog over schenken vlak voor overlijden.

Geschreven naar de stand van zaken op 10 november 2022.

hanneke column cornelis

Hanneke Kroonenberg is hoofd Kenniscentrum bij Van Lanschot. Haar primaire aandachtsgebied is financiële planning voor de directeur-grootaandeelhouder en de vermogende particulier.

Meer over schenken

Lees meer over de verschillende manieren van schenken en hoe Van Lanschot u daarbij kan helpen. Of maak een afspraak.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel