Veel aandacht voor medici tijdens Prinsjesdag

Esther Kok
senior healthcare banker, Van Lanschot Healtchare
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Prinsjesdag
  4. Veel aandacht voor medici tijdens Prinsjesdag
blog
22 september 2021

Veel aandacht voor medici tijdens Prinsjesdag

Veel aandacht voor de zorg dit jaar in de troonrede. Koning Willem-Alexander bedankte het personeel in ziekenhuizen, verpleeg- en thuiszorg voor de buitengewone prestatie. Hij vroeg tegelijk aandacht voor de acties die nodig zijn om de zorg in de toekomst toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit te houden.
Chirurgen doen operatie

Voor medici zijn er ook op fiscaal gebied aandachtspunten tijdens Prinsjesdag. Bijvoorbeeld op het gebied van vermogensrendementsheffing. Zoals verwacht heeft het demissionaire kabinet het systeem van de box 3 heffing niet veranderd. Er blijft in 2022 sprake van een heffing over een forfaitair rendement en niet van een heffing over werkelijke rendement.

Ons Kenniscentrum zette alle veranderingen overzichtelijk op een rij. Zo dalen de forfaitaire rendementen op sparen en beleggen in 2022. Het tarief (31%) in box 3 blijft ongewijzigd.

Medici die beleggen kunnen overwegen het vermogen dat nu wordt belast in box 3 over te brengen naar de BV. In de BV wordt het vermogen in box 2 belast. Door de wijzigingen in box 3 kan dat fiscaal aantrekkelijker zijn. Dat hangt onder andere af van het verwachte rendement op het vermogen.’ Een handig schema laat de omslagrendementen zien. Is het rendement hoger dan in schema, dan is box 3 vaak interessanter dan box 2. ‘Als u vermogen in box 3 heeft met een relatief lage rendementsverwachting, kan het aantrekkelijk zijn om het vermogen onder te brengen in uw BV.’ Overleg zo nodig met uw private banker.

Weten wat er nog meer verandert volgend jaar? Lees de blogs van Hanneke Kroonenberg, hoofd Kenniscentrum, met de belangrijkste aandachtpunten voor vermogende particulieren en voor de DGA.

Meer weten?

Wilt u weten wat Van Lanschot Healthcare voor u kan betekenen? Neem contact op met Esther Kok, senior healthcare banker bij het adviesteam Medisch Specialisten, via 06 53 95 79 33 of e.b.kok@vanlanschot.com.
Esther Kok
senior healthcare banker, Van Lanschot Healtchare
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel