Een externe CEO aanstellen in uw bedrijf: twee mogelijke valkuilen

  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Ondernemers
  4. Externe CEO aanstelllen vermijd deze valkuilen
Blog
09 mei 2023

Een externe CEO aanstellen in uw bedrijf: twee mogelijke valkuilen

Steeds meer ondernemers kiezen voor een directeur 'van buiten’. Dit heeft zo zijn voordelen, maar kent ook een aantal valkuilen. Welke dit zijn en hoe u deze behendig vermijdt, leest u in dit blog.
Twee generaties op een trap
Steeds meer ondernemers kiezen voor een directeur 'van buiten’. Een externe CEO brengt namelijk zowel een schat aan kennis en ervaring met zich mee als een frisse blik. Daarnaast biedt het aanstellen van een externe CEO uitkomst als er geen geschikte opvolgers zijn binnen de onderneming. Maar naast voordelen zijn er ook een aantal valkuilen. In deze blog lichten we de twee meest voorkomende valkuilen uit. 


Een externe CEO komt steeds vaker voor

Voor veel ondernemers is de opvolging van het leiderschap in hun bedrijf op enig moment een belangrijk vraagstuk. Steeds vaker wordt gekozen voor een CEO van 'buitenaf'. Deze externe CEO's worden vaak ingevlogen als aanjager van een nieuwe strategische koers binnen een bedrijf. Het idee hierbij is dat zo'n specialist veel kennis en ervaring van buiten meeneemt en met zijn of haar frisse blik het boegbeeld kan zijn van verandering. Een competente opvolger speelt dan ook een rol in de succesvolle voortzetting van uw onderneming.
 
Ook bij familiebedrijven is interne opvolging vandaag de dag geen vanzelfsprekendheid. Binnen de familie ontbreekt bijvoorbeeld de interesse, competentie of expertise bij mogelijke opvolgers. Daarnaast komt het voor dat eventuele opvolgers simpelweg te jong zijn, er geen volgende generatie is of dat het bedrijf inmiddels te groot en complex is geworden. Een externe CEO biedt dan uitkomst.


De valkuilen bij het aanstellen van een externe CEO

Er zijn twee veelvoorkomende valkuilen die een succesvolle overdracht van het leiderschap bemoeilijken. Door u bewust te zijn van deze mogelijke valkuilen, vergroot u de kans op duurzame opvolging van het leiderschap binnen uw onderneming. 
 

1. Onduidelijke rolverdeling tussen de overdrager en de externe CEO

Heeft u een geschikte opvolger gevonden? Dan moet u de touwtjes uit handen geven. Voor veel ondernemers is dit een complex en soms emotioneel proces. Het bedrijf dat u eigenhandig heeft opgebouwd, uitgebouwd of voortgezet, zult u dan toch echt (deels) moeten loslaten. Daar gaan bepaalde gevoelens mee gepaard en in sommige gevallen zelfs weerstand.
 
Het is belangrijk dat u, voordat u dit punt bereikt, voor ogen heeft in hoeverre u betrokken wilt blijven bij de onderneming. De dagelijkse werkzaamheden rondom leveranciers, personeel en klanten zijn niet meer aan u besteed. Maar u kunt op andere manieren wél betrokken blijven bij uw bedrijf. 

In de rol van aandeelhouder bijvoorbeeld. Zo behoudt u veelal een stem bij belangrijke strategische beslissingen. Ook kunt u als sparringpartner of toezichthouder betrokken blijven via een Raad van Advies of een Raad van Commissarissen. Belangrijk is dat u hier voorafgaand aan de overdracht goed over nadenkt, zodat de verwachtingen tussen u en de nieuwe CEO op elkaar aansluiten. Zo voorkomt u dat een onduidelijke taakverdeling op een later moment voor wrijving zorgt op de werkvloer.
 

2. Vasthouden aan oude gewoontes

De keuze voor een externe opvolger gaat niet over één nacht ijs. U maakt deze keuze weloverwogen, met als doel het toevertrouwen van de bedrijfsvoering aan een competente opvolger. Een valkuil in dit proces is dat de externe CEO onvoldoende vrijheid krijgt om zijn of haar leiderschap vorm te geven. Er wordt krampachtig vastgehouden aan bestaande processen en beleid, met alle gevolgen van dien voor het functioneren van de nieuwe CEO.
 
Een CEO van buiten de organisatie neemt kennis en ervaring mee die het bedrijf naar een nieuw niveau kan tillen. Het is dan ook van belang dat hij of zij voldoende ruimte krijgt om zijn of haar kennis en ervaring in de praktijk te brengen. Zie het als een kans om uw onderneming te ontwikkelen, ook als dit een nieuwe strategische koers betekent. 

Duurzame opvolging in uw (familie)bedrijf

Seminar
Een geschikte opvolger vinden binnen uw familie of bedrijf is niet altijd mogelijk. Wilt u weten welk leiderschap binnen uw bedrijf nodig is voor succes op de lange termijn én hoe een externe CEO of (mede) directeur hieraan bij kan dragen? Wij nodigen u van harte uit voor het seminar 'Duurzame opvolging in uw (familie)bedrijf’ op 25 mei 2023, om u te laten inspireren door ervaringen en lessen uit de praktijk. Wilt u deelnemen aan het event? Meld u aan bij uw banker. 

Meer informatie over het aanstellen van een externe CEO?

maak een afspraak
Meer weten over de valkuilen bij het aanstellen van een externe CEO? Onze specialisten vertellen u er alles over in een persoonlijk gesprek.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel