Moeilijk, maar mooi

Chris Zesgers Van Lanscchot
Chris Zegers
directeur Healthcare
vLS_47_adviseur_klant_vergaderruimte_mondkapjes-860x860

Moeilijk, maar mooi

blog
26 november 2021
Het is herfst en niet alleen als ik buiten kom. Ook in mijn hoofd vallen soms wat blaadjes en zeker op de momenten dat ik blootsta aan nieuws. Als de omstandigheden al treurig zijn, dan maken discussies over eventuele oplossingen het niet veel beter.

Toegegeven: ik heb een wat gekleurde mening, die veroorzaakt is door een nogal hardhandige test in een tochtige parkeergarage. Sindsdien doe ik er alles aan om herhaling te vermijden. Ik was mijn handen, houd zeker twee meter afstand, werk thuis en ontken bij voorbaat dat ik mij niet lekker voel of dat mijn kuchjes op iets anders zouden kunnen duiden dan hooikoorts.

Debat wordt steeds scherper, zorgwerkers proberen het goede te doen

Helaas hebben de meeste professionals in de zorg momenteel niet veel keuze. Terwijl het maatschappelijk debat steeds scherper wordt, proberen de meeste zorgwerkers het goede te doen. Inhaalzorg, IC, samenwerking 1e- en 2e-lijnszorg en ook planning en budgetten voor 2022.  

In elk geval wordt 2022 het jaar waarin onze zorguitgaven de grens van € 100 miljard gaan passeren. De meeste Nederlanders willen inmiddels dat we nog veel meer gaan investeren en zien dat als nummer 1-prioriteit. Tegelijk is men uiterst kritisch waar het gaat om de verhoging van de nominale premie met € 2,75 per maand! De vergelijkingssites rekenen erop dat meer mensen dan ooit zullen besluiten te switchen van zorgverzekeraar. Een Vlaamse schrijver zei het al: ‘Die Nederlanders zijn niet zuinig, alleen vindingrijk met uitgeven’. 

Kiezen welke zorg we met elkaar willen betalen

Voorzitter Dirk Jan van den Berg van Zorgverzekeraars Nederland reageerde op de begroting voor volgend jaar met de oproep niet te wachten met het zekerstellen van ons zorgsysteem. Sterker nog, zorgverzekeraars kunnen toegankelijkheid in de toekomst alleen garanderen als we keuzes maken over welke zorg we met elkaar willen betalen.

Keuzes maken en besluiten nemen met het oog op die toekomst lijkt de rode draad te gaan worden de komende weken en maanden. Vaak een ondankbare taak en zo voelt de minister het ook, gegeven zijn woorden in de glossy Linda: ‘Ik realiseer mij maar al te goed dat ik beslissingen moet nemen die enorme gevolgen hebben in het leven van de mens. Dat is ontzettend moeilijk en tegelijk ook mooi om te mogen doen’. 

Voor de meeste zorgwerkers een bekend fenomeen: beslissingen nemen die grote invloed hebben op het leven van de mens. Hopelijk geldt in deze tijden ook voor u dat dit behalve moeilijk ook vaak mooi is. Wellicht zit daarin de echte kracht om hier samen uit te komen.   

Chris Zegers is directeur Van Lanschot Healthcare, telefoon 06 50 64 78 99, e-mail c.zegers@vanlanschot.com.

Login page tracking pixel