‘In het hart van elke moeilijkheid ligt een nieuwe kans’

Chris Zegers
directeur Healthcare
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Healthcare
  4. In het hart van elke moeilijkheid ligt een nieuwe kans
Column
07 januari 2022

‘In het hart van elke moeilijkheid ligt een nieuwe kans’

Dat is hoe Einstein het zag en wellicht dat premier Rutte er net zo over denkt. Een nieuwe kans, nieuwe politiek of in elk geval een nieuw team.
Het binnenhof

De positie van een aantal spelers verraadt een nieuwe speelstijl. Vooral de transfer van onze huidige en succesvolle minister van Financiën naar Buitenlandse Zaken en de aanstelling van mevrouw Kaag als minister van Financiën vallen op. Enige tijd geleden verweet de bekende econoom Sweder van Wijnbergen minister Hoekstra een “extreem gebrek aan inzicht” waar het ging om zijn internationale optreden en de effecten daarvan. Tegelijk gaat topdiplomaat Kaag zich bezighouden met onze begroting. Wonderlijk, maar zoals Harry Mulisch ooit al schreef: politiek zou zonder het slechte geheugen van de mensheid helemaal niet mogelijk zijn.  

Toekomstbestendige zorg

In het zorgdossier is Rutte in elk geval in staat geweest de succesvolle bestuurder en van origine MDL-arts Ernst Kuipers aan te stellen als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Kuipers geeft in een interview alvast een schot voor de boeg. Toekomstbestendig maken van zorg kan onder de voorwaarde dat alle zorgpartners echt gaan samenwerken. Samenwerken begint bij vertrouwen en dan moet het toch een voordeel zijn, dat qua achtergrond onze dokters en de minister kunnen putten uit dezelfde ervaringen. Er ligt namelijk nogal een dossier op tafel: in een rapport van maart 2021 met de titel Gedwongen overstap in Loondienst heeft Deloitte alvast voor de Federatie Medisch Specialisten in kaart gebracht wat het speelveld zou zijn en welke kosten er worden verwacht als gevolg van deze onteigening. Het gaat voor nu wat ver om hier dieper op in te gaan, maar het rapport toont wel aan dat het zeker € 2-3 miljard gaat kosten en dat besparingen daarna volstrekt willekeurig zijn.

Spannend ook om te zien wat de gevolgen zullen zijn.

Prikkels

Een groot deel van de besparing zou moeten komen uit het laten verdwijnen van “perverse” productieprikkels waardoor onnodige zorg niet langer onderdeel uitmaakt van alle uitgaven. Wellicht is er voor onze nieuwe minister dan een eenvoudig alternatief. Deze week kwam het bericht naar buiten dat het Maasstad Ziekenhuis een nieuw contract heeft afgesloten met vier zorgverzekeraars, zonder volumeprikkels. Kennelijk kan het dus ook zonder het hele zorglandschap op de schop te nemen. Spannend ook om te zien wat de gevolgen zullen zijn. Gaan we minder zorg leveren zonder dat er wachtlijsten ontstaan of is het allemaal net anders? Dat verleden is wellicht een goede spiegel voor alle betrokkenen.

Ernst versus Els

Ik denk even terug aan Els Borst die in eerste instantie zorgde voor een vast budget, maar daarna toch niet anders kon dan ontstane wachtlijsten wegwerken met productieprikkels. Er zijn overeenkomsten: ook Els Borst begon als arts, werd medisch directeur, bijzonder hoogleraar en minister. Leg het cv van Ernst Kuipers er maar eens naast. In die zin hebben heden en verleden genoeg raakvlakken. Els Borst was een minister met een geweldige staat van dienst en hoe gaaf zou het zijn als we datzelfde over enkele jaren van Ernst Kuipers kunnen zeggen? Er zijn in elk geval genoeg aanwijzingen dat het OOK deze keer zou kunnen!

Chris Zegers is directeur Van Lanschot Healthcare, telefoon 06 50 64 78 99, e-mail c.zegers@vanlanschot.com.

Chris Zegers
directeur Healthcare
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel