Het 'niet-pluis-gevoel'

Chris Zegers
directeur Healthcare
binnenhof

Het 'niet-pluis-gevoel'

column
30 november 2022
Het niet-pluis-gevoel is een bekende term in artsenland en al een tijd geen taboe meer. Het is zelfs een essentieel onderdeel van het medisch arsenaal van de arts. De term wordt door huisartsen vaak vertaald naar “het gevoel dat er iets niet goed is met de patiënt, terwijl concrete aanwijzingen ontbreken”.

Het niet-pluis-gevoel zet de huisarts op scherp en stuurt aan op verdere vragen en onderzoeken, op weg naar een verklaring voor de ongerustheid. Het gevoel zegt: 'als ik niets doe, zou dat voor de patiënt wel eens verkeerd af kunnen lopen'.

Dat het gebruik van het zesde zintuig cruciaal is, blijkt niet alleen uit de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional. Het blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek van onder andere de Universiteit van Maastricht, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Het niet-pluis-gevoel bij het zorgakkoord

De aanleiding van dit verhaal is simpel, namelijk het ‘gevoel’ dat onze huisartsen hebben dat het niet langer gaat. Het is niet pluis, om maar in hun termen te spreken. Dit signaal ging afgelopen september duidelijk naar de minister via de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) door ‘NEE’ te zeggen tegen het integraal zorgakkoord. Een signaal dat steeds terugkomt in onze samenwerking met praktijkhouders.

De praktijkhouders zijn vooral op zoek naar ruimte, minder bureaucratie en een beetje ondernemerschap.

De praktijkhouders zijn vooral op zoek naar ruimte, minder bureaucratie en een beetje ondernemerschap. Ik ben benieuwd of minister Kuipers (VWS) met oplossingen gaat komen die tegemoetkomen aan deze wensen. Die kans is niet heel groot nu ook partijen als D66 en VVD aangeven de oplossing te zien in minder markt en meer overheid. Meestal betekent dat meer regels en meer bemoeienis.

Opmerkelijke oproep

Nieuwe ideeën zijn nodig, maar dat is een uitdaging. Misschien moet de minister toch de aanpak van zijn collega Marnix van Rij volgen? Die kwam deze week met de hoogst opmerkelijke oproep aan de markt om melding te doen van 'opmerkelijke belastingconstructies'. Let wel: het gaat niet om belastingontduiking, maar om het gebruikmaken van bestaande mogelijkheden om de belastingdruk te verlagen. Die oproep gaf mij dan weer een beetje een ‘niet-pluis-gevoel'.

Tegelijk is het wellicht een hele mooie innovatieve methode om te vernieuwen in het zorgdomein. Het model kan minister Kuipers zo kopiëren van zijn collega van Rij door de open vraag te stellen aan alle betrokken professionals. Ik ben ook benieuwd hoe u daarnaar kijkt als intermediair of accountant. Gewoon melden waar het slimmer, beter en leuker kan. Ook als dat niet past binnen de bestaande kaders. Ik denk dat het gaat inspireren en wie weet zelfs de aanleiding gaat zijn voor die verandering. Veranderen, verbeteren en samen werken aan dat nieuwe stelsel. En dat geeft dan ineens weer een heel goed gevoel.

Chris Zegers is directeur Van Lanschot Healthcare, telefoon 06 50 64 78 99, e-mail c.zegers@vanlanschot.com.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel