“In het leven zijn geen oplossingen, er zijn krachten werkzaam: je moet ze hanteren en de oplossingen volgen vanzelf”

Chris Zegers
directeur Healthcare
Column
01 september 2022

“In het leven zijn geen oplossingen, er zijn krachten werkzaam: je moet ze hanteren en de oplossingen volgen vanzelf”

Dit is een citaat uit het boek De Kleine Prins geschreven door Antoine de Saint-Exupéry. Een aanrader om te lezen, het staat vol met diepe wijsheden. Tegelijkertijd toepasselijk in het licht van Prinsjesdag, op 20 september a.s. De dag waarop onze “prins” zijn troonrede zal uitspreken. 
Koffertje op het binnenhof

Hét moment in het jaar om het Nederlandse volk te verbinden en tegelijk uit te spreken hoe onze regering problemen gaat aanpakken én oplossen. Een “challenge” in modern Nederlands en misschien wel een onmogelijke taak. Dat presenteren van die “oplossingen” lukt meestal nog wel, maar het hanteren van de “krachten” is een ander verhaal.

Crisissfeer

Je voelt die krachten. 2022 is voor mij het jaar van de crisis. Vertrouwenscrisis, voedselcrisis, klimaatcrisis, woningcrisis, asielcrisis, energiecrisis en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik luisterde recent naar de podcast Haagse Zaken. Daar hadden ze bij uitzondering in plaats van één wel zes deskundigen die aan het woord kwamen. Minder dan zes was niet haalbaar, want alles is urgent.

Nu ambieer ik zeker niet om u via deze column in een crisissfeer te brengen. Hoewel… Een klein beetje is helemaal niet erg en meestal een aanjager van verandering en vernieuwing. Bij een debat over de regeringsverklaring in de Eerste Kamer waren de grootste thema’s (1) het terugwinnen van het vertrouwen van de burger en (2) een nieuwe bestuurscultuur. Oude wijn in nieuwe zakken? Of gaan we het echt anders doen? Marnix van Rij, als staatssecretaris verantwoordelijk voor onze Belastingdienst, is in elk geval vrij helder. We gaan het anders doen, want het geld raakt op en er moet worden ingegrepen.

Vooruitzien

Er zijn geen heilige huisjes meer. Ook niet voor partijen die traditioneel wat meer voor de ondernemers of werknemers in de bres sprongen. Prinsjesdag gaat niet alleen over meer uitgeven, maar vooral ook over meer heffen. Meer belasting op de eigen woning, het aanpakken van verhuur, het wijzigen van fiscale regelingen die gelden bij bedrijfsoverdracht en nog talloze andere zaken. 

Opvallend is dat er tot heden nauwelijks reacties zijn. Dat zal alles te maken hebben met hoe ons brein werkt. We vinden het moeilijk om ons te richten op problemen van volgend jaar. Zeker als we midden in de zomer zitten en op vakantie zijn. Nu die periode bijna voorbij is, moeten we wellicht toch maar alvast bekijken wat de gevolgen zullen zijn? Abraham Lincoln zei al: “Geef me zes uur om een boom om te hakken, de eerste vier uur zal ik besteden aan het slijpen van de bijl”. Dat slijpen is de voorbereiding. Dus de vraag is: wat betekenen de plannen van Prinsjesdag voor u en hoe gaat u uw toekomstplannen realiseren? Wij denken graag mee en laten we samen die tijd nú investeren. Onze koning gaat die verandering aankondigen, maar hoe daarmee om te gaan bepaalt u. Het begint bij een plan. Denk als De Kleine Prins.

Chris Zegers
directeur Healthcare

Webinar Prinsjesdag: wat verandert er in 2023?

Wilt u weten wat de belangrijkste plannen van het kabinet voor het komende jaar betekenen voor uw financiële situatie? Volg dan op donderdag 22 september van 16.00 tot 16.45 uur ons Prinsjesdag-webinar.
Bent u geïnteresseerd, maar verhinderd op 22 september? Meld u dan aan via de knop ‘Terugkijken’. U ontvangt na afloop van de live-uitzending een link waarmee u de opname kunt bekijken.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel