Gratis geld is geweldig!

Chris Zegers
directeur Healthcare
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Healthcare
  4. Gratis geld is geweldig!
beekje landschap

Gratis geld is geweldig!

column
24 juni 2022
‘Als het gras bij de buren groener is, ligt er waarschijnlijk meer stront’, aldus een tekst op een website met Boerenwijsheden.
Hoe kom je daar, vraagt u zich nu wellicht af. Dat weet ik eigenlijk niet. Ik verdenk AI (Artificiële Intelligentie) ervan dat dit aan mij wordt gepresenteerd als relevant, nu ik vaker lees over alles wat speelt bij onze boeren. Nuttig, want als bewoner van de Veluwe gaan blokkades, trekkers en ander protest niet ongezien aan je voorbij.  

Maatschappelijk sentiment

Uit een artikel in Het Parool met de titel Hoe banken zich verrijken aan onze zorgpremies blijkt dat ook Marcel Levi het groene gras bij de buren zag. Het idee dat er enorme sommen geld worden verdiend door banken aan leningen in de zorg, is natuurlijk aantrekkelijk. Het past ook wel bij het maatschappelijk sentiment dat bankiers toch meestal niet deugen. En daarnaast speelt natuurlijk mee, dat iedereen denkt dat als er veel verdiend wordt er ook wat te halen valt.  
Langlopende leningen ultimo 2018 naar financier (€ miljard)
Langlopende leningen ultimo 2018 naar financier - bron EY Barometer Zorg 2019
Bron: EY Barometer Zorg 2019

Het jaar van tekorten

2022 is tot heden het jaar van tekorten. Tekort aan (zorg)personeel, tekort aan tijd, tekort aan gas en zo kan ik nog even doorgaan. Maar waar het gaat om het tekort aan geld voor onze zorg is er nog  een probleem. 

Zo constateerde de Algemene Rekenkamer in een publicatie van 18 mei 2022 namelijk dat het financieel beheer bij het ministerie van VWS ook in 2021 ernstig tekortschoot. Een nette manier om te zeggen dat de boekhouding niet deugt. De boekhouding en je erin verdiepen, verdient ook bij Marcel Levi enige aandacht. Het zijn namelijk niet dé banken (Banken als vierde speler in de zorg), maar vooral staatsbanken – zoals BNG Bank, NWB Bank en de Europese Investeringsbank (EIB) – die al jaren een steeds groter deel van het volume aan leningen in de zorg voor hun rekening nemen (EY Barometer in de Zorg 2019).

Gewoon even bellen

Dus gewoon even een intern belletje van minister Kuipers aan de staatsbanken en het is geregeld. Of zou er dan 'stront aan de knikker zijn'? Dat laatste zou mij niets verbazen, want vooral onze gemeenten hebben het zwaar met alle extra taken. Gratis geld is geweldig, maar ook dat kun je maar één keer uitgeven. 

Chris Zegers is directeur van Van Lanschot Healthcare, telefoon 06 50 64 78 99, e-mail c.zegers@vanlanschot.com.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel