Een huis is om in te wonen en geen pensioen

Chris Zegers
directeur Healthcare
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Healthcare
  4. Een huis is om in te wonen en geen pensioen
Column
14 april 2022

Een huis is om in te wonen en geen pensioen

Het is inmiddels lente, de zon schijnt en ik kijk uit naar een zonnig paasweekend met iedereen die mij lief is. Wel in het besef dat er van alles speelt, waaronder allereerst de oorlog in Oekraïne en de gevolgen die dat heeft voor de bevolking daar en op andere plekken in deze wereld. Het is toch een soort sluier die voor die zon hangt en deze lente anders kleurt. Dat gevoel van crisis versnelt zoals zo vaak een aantal discussies die al langer lopen. Dat zie je vooral bij een aantal politieke partijen, die van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt het podium te pakken en een aantal wensen nogmaals uit te spreken.

Dat er omtrent fiscaliteit veel speelt, is bekend. Op 23 december 2021 opende Het Financieele Dagblad groots met het bericht ‘Grootverdieners op de Zuidas opereren in ''fiscale luwte''. Het artikel gaat in op de constructie waarbij partners via een vennootschap participeren en vervolgens, uiteraard, niet alle omzet als salaris genieten waardoor er een reserve in de vennootschap ontstaat. Volgens Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) is het ‘zeer onwenselijk dat mensen die feitelijk in loondienst zijn constructies gebruiken om zo weinig mogelijk belasting te betalen’. Het kwalificeren van Box 2 als “pretbox” gaat niet alleen gevolgen hebben voor deze groep, maar voor het grootste deel van alle ondernemers in Nederland. Ik kan mij hun frustraties voorstellen, want blijkbaar wordt volledig vergeten dat zij AB (aanmerkelijk belang)-belasting moeten betalen. Jammer dat het hele verhaal kennelijk niet de moeite van vertellen waard is.  

Het lijkt er echter op dat er inmiddels voldoende medestanders zijn gevonden voor de visie van Nijboer. Zo opent Het Financieele Dagblad op 9 april 2022 met de kop ‘Ondernemers, artsen en advocaten hangt belastingverhoging boven het hoofd’. Verderop lezen we dat het gat in de begroting, gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad over belasting op sparen en beleggen, nu gerepareerd moet worden. Sterker nog, het voorstel zou al vóór Pasen worden ingestuurd. In het artikel rept Jesse Klaver (GroenLinks) over de grote belastingherziening die er nu echt moet komen en voorspelt staatsecretaris Marnix van Rij dat Klaver nog wel eens ‘aangenaam verrast zou kunnen worden’.

Surprise

Zullen onze ondernemers het ook een cadeautje vinden? Ik denk het niet, maar het zal in elk geval geen surprise meer zijn. Van Rij rept overigens allereerst over vastgoedbeleggers waarnaar wordt gekeken. De te verwachten maatregelen zijn onder meer: progressief belasten van huurinkomsten, progressief belasten van meeropbrengst bij verkoop en niet meer mogen salderen van waarde en schuld.

Werk aan de winkel

Al met al heel veel aanleiding om goed na te denken over uw vastgoed, de posities in de vennootschap en vooral ook om tijdig een strategie uit te zetten waarmee u uw financiële doelen in deze nieuwe wereld alsnog gaat realiseren. Dat zal een uitdaging zijn.

Inmiddels zien we de rente snel stijgen en de huizenmarkt wat afkoelen. Moet u uw vastgoed dan nu verkopen of toch nog maar even wachten? Verwacht in elk geval niet veel begrip of nuance vanuit ons kabinet of de politiek. Op de vraag aan Jesse Klaver of zzp’ers die een pand verhuren als pensioen niet onevenredig getroffen worden, was zijn antwoord simpel en helder: een huis is om in te wonen en geen pensioen!

Martin Luther King zei eens: ‘De verkiezingsbeloften van vandaag zijn de belastingen voor morgen’. Dat betekent in ieder geval voor elke ondernemer werk aan de winkel.  

Chris Zegers
directeur Healthcare
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel