Behaalt u het maximale (fiscale) voordeel met de opbouw van uw pensioen?

Sophie van Laarhoven
Healthcare Relatiemanager
blog
05 september 2022

Behaalt u het maximale (fiscale) voordeel met de opbouw van uw pensioen?

Als dierenarts bouwt u verplicht pensioen op bij het pensioenfonds voor dierenartsen (SPD). SPD houdt rekening met een beroepsinkomen van € 61.975. Is uw inkomen hoger? Dan valt er een behoorlijk voordeel te behalen, zowel nu als later. In deze blog licht ik toe wat u opbouwt bij het SPD en op welke manier u maximaal fiscaal voordeel kunt behalen terwijl u extra opbouwt voor later.
Vrouw aan het meer
Fiscaal gezien mag er jaarlijks pensioen opgebouwd worden over het pensioengevend salaris. In 2022 is dit € 114.866 verminderd met de AOW-franchise van € 12.837. Het pensioengevend salaris komt hiermee neer op € 102.029. Bij het SPD bouwt u over maximaal € 46.954 pensioen op. Dit komt doordat er op het beroepsinkomen nog de AOW-franchise in mindering gebracht moet worden. Wettelijk is die franchise € 12.837, maar het SPD houdt rekening met een verhoogde AOW-franchise van € 15.021. Hierdoor laat u een flink fiscaal voordeel liggen. 

Is uw beroepsinkomen €61.975 op hoger? Dan valt er een behoorlijk (fiscaal) voordeel te behalen.

Een voorbeeld

U bent 57 jaar oud en heeft jaarlijks een winst uit onderneming van € 120.000. Over 2021 heeft u € 15.700 aan premie voor het SPD af gedragen. De aangroei van uw pensioen is ongeveer € 1.500 in 2021 (factor A). Dankzij de winst uit onderneming kunt u over € 102.029 pensioen opbouwen in plaats van over € 46.954. U kunt dan dit jaar (2022) ongeveer € 4.000 toevoegen aan een pensioenpotje en zo de jaarruimte voor de lijfrenteaftrek volledig benutten. 

Pensioenopbouw uit eigen onderneming: voor- en nadelen

Over het bedrag van € 4.000 bent u dan geen belasting in box 1 verschuldigd, u bespaart hierop 49,5% belasting. Dit gespaarde bedrag wordt pas belast op het moment dat u met pensioen bent. Uw inkomen is dan waarschijnlijk lager, zodat u slechts 37,07% belasting betaalt. Aan inkomstenbelasting scheelt dit tijdens het eerste jaar van de opbouw al € 1.980 in 2022. Ook wordt het opgebouwde vermogen niet belast in box 3. 

Het nadeel is dat u zelf geen invloed kunt uitoefenen op het beleggingsbeleid, omdat het een fiscale pensioenvoorziening is. Ook zijn er regels met betrekking tot de uitkeringsduur en de hoogte van de uitkering. 

Wat kunt u doen?

Een oplossing om uw jaarruimte volledig te benutten, naast de verplichte opbouw via het SPD, is een lijfrente product. Via de rekentool van Evi Pensioen kunt u direct berekenen wat dit u kan opleveren.

Wilt u zonder de genoemde nadelen extra vermogen opbouwen voor de toekomst? Dan zijn hiervoor ook mogelijkheden zonder het fiscale voordeel, maar waarbij u wel alle touwtjes in handen hebt.

Meer weten?

Via Van Lanschot Healthcare kunt u in elke fase van uw leven gebruikmaken van de juiste kennis en expertise om uw pensioen in goede banen te leiden. Wilt u weten hoe u vermogen voor later kunt opbouwen en wat wij vandaag voor u kunnen betekenen? Neemt u dan contact met mij op via +316 82126273 of s.vanlaarhoven@vanlanschot.com.

Sophie van Laarhoven
Healthcare Relatiemanager
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel