Bent u een echte spaarder? Bekijk beleggen als alternatief

Anja Cobijn - Auteur Van Lanschot
Anja Corbijn
Contentstrateeg en schrijver
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. 2022
  4. Bent u een echte spaarder Bekijk beleggen als alternatief
Blog
07 april 2022

Bent u een echte spaarder? Bekijk beleggen als alternatief

Een goede financiële huishouding omvat een buffer voor onverwachte tegenvallers. Maar als dat saldo verder oploopt, kunt u zich afvragen of alles parkeren op een spaarrekening nog de verstandigste keuze is. Ooit leverde sparen geld op. Inmiddels is er sprake van negatieve rente. Als u daar de sterk oplopende inflatie bij optelt, dan is beleggen vaak een betere optie.
Beleggers

Wanneer is spaarzaam te spaarzaam?

Geadviseerd wordt om drie netto maandsalarissen per huishouden achter de hand te houden als financiële buffer. Maar wellicht heeft u meer spaargeld. De Autoriteit Financiële Markten publiceerde in maart 2022 een onderzoek waaruit blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse huishoudens voldoende financiële buffers heeft om te beleggen in plaats van te sparen. Toch doen ze dat niet: ‘Van de ruim 5 miljoen niet-beleggende huishoudens hadden er 3,1 miljoen na aftrek van een veilige buffer voor financiële tegenslagen ongeveer € 20.000 beschikbaar om te beleggen, terwijl ze dat niet deden.’ Opvallend is dat de mensen die wel beleggen, dat niet altijd op de juiste manier doen. Aangeraden wordt: investeren voor de lange termijn tegen niet al te hoge kosten, in een goed gespreide portefeuille.

Inflatie heeft invloed

Voor het eerst in jaren hebben we weer te maken met inflatie. Hierdoor en door de negatieve rente daalt de waarde van spaargeld en kost sparen uiteindelijk geld. Het leven werd in Nederland 7,2 procent duurder in de maand februari. Vooral de hoge energieprijzen zijn de oorzaak. Maar ook huren en de prijzen van levensmiddelen stijgen fors. Omdat de lonen niet meestijgen, doet inflatie bij iedereen direct pijn in de portemonnee. Als reactie zouden de centrale banken wereldwijd de rente moeten gaan verhogen, maar dat zal heel langzaam gaan, is de verwachting.

De Belastingdienst in 2022

De Belastingdienst hanteert vanaf het belastingjaar 2021 de spaarvariant bij de vermogensverdeling. Die gaat uit van de werkelijke verdeling van het box 3-vermogen tussen spaargeld en overige bezittingen (beleggingen, onroerend goed, vorderingen, etc.). Het rendement op spaargeld is gebaseerd op de depositorente. Over andere bezittingen wordt (net als nu) een forfaitair rendement berekend, gebaseerd op een voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen vijftien jaar.

Helaas krijgt u niet automatisch terugbetaald wat er in het verleden eventueel te veel is ingehouden, toen er nog werd gerekend met een fictieve vermogensverdeling. In eerste instantie krijgen alleen belastingplichtigen die meegedaan hebben aan het massaal bezwaar over de jaren 2017 tot en met 2020 compensatie. Het kabinet beslist later dit jaar over de groep die dit niet heeft ingediend. Alle aangiftes over het belastingjaar 2021 en 2022 worden volgens de spaarvariant afgehandeld. U hoeft daar geen actie voor te ondernemen.

Beleggen als alternatief voor sparen

De belastingdienst gaat er vanuit dat mensen met meer vermogen beleggen. Het kan zijn dat u hier geen of weinig ervaring mee hebt, of dat u eerst meer wilt weten over de risico’s. Misschien wilt u beleggen, maar er liever geen omkijken naar hebben.  De specialisten van Van Lanschot kunnen u adviseren of begeleiden in het hele proces. Goed om te weten: wij beleggen duurzaam, zodat u ook op dat vlak een tevreden gevoel krijgt over uw financiële toekomst.

Anja Cobijn - Auteur Van Lanschot
Anja Corbijn
Contentstrateeg en schrijver
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel