directeur Healthcare
Van kluseconomie tot BENU. De nieuwe wereld komt eraan!
Er hangt verandering in de lucht, dat is wel duidelijk. NRC opende recent met de kop VVD-D66-notitie: minder markt, meer overheid. Partijen vinden dat de overheid meer regie moet nemen op de woningmarkt, dat in de zorg meer moet worden samengewerkt in plaats van geconcurreerd en dat financiële prikkels om medische behandelingen wel of niet te geven moeten worden ingeperkt. Een richting die voor Groen Links, CU en PvdA aanleiding was enthousiast te reageren.
Je kunt de zee niet oversteken door alleen naar het water te staren
Er is dus het nodige gaande en in de zorg deinen we een beetje mee op het huidige tij. Dat maakt mij dan weer ongeduldig. Een beetje meedeinen gaat ons nergens brengen toch? Of – zoals een Indiase Nobelprijswinnaar al eens treffend zei – “Je kunt de zee niet oversteken door alleen naar het water te staren”. De vraag is dus wat we nu gaan doen.
Misschien inspireert de afspraak tussen CZ en BENU tot radicale verandering van de bekostiging
Die vraag is ook gesteld op het hoofdkantoor van Benu en daarop zijn ze in actie gekomen. Volgens mij is wat in gang is gezet een revolutie die niet alleen het huidige model van de apotheker op zijn kop zet, maar zeker ook uitstaling gaat hebben naar andere professionals in de zorg. Het Farmaceutisch Weekblad opende 9 september met de kop BENU en CZ stoppen traditionele bekostiging apotheekzorg. Het gaat om een vijfjarige(!) samenwerking waarbij partijen de dienstverlening opnieuw gaan vormgeven. Basis voor het model is een vaste vergoeding per klant, waarna de apotheker zich volgens beide partijen beter kan richten op de behoefte van diezelfde klant. Daarnaast zien partijen meer ruimte voor maatschappelijk belangrijke onderwerpen als de-medicalisering en preventie. Een signaal naar alle openbaar apothekers dat er iets gaat veranderen.
Op zoek naar dit soort disruptie in de eerste of tweede lijn blijft het een beetje staren in de glazen bol. Hoe die professionals in het ziekenhuis, in de huisartsenpraktijk en op al die plekken nu meer gaan samenwerken is nog onduidelijk. Wellicht een vaste vergoeding voor elke vorm van zorg per patiënt? Een abonnementstarief in het ziekenhuis? Misschien inspireert de gemaakte afspraak tussen CZ en BENU tot radicale verandering van de bekostiging.
Tja, en wat moet je dan als je zoals ik vooral het ondernemerschap ziet als toekomst voor de zorgsector? Ik weet het om eerlijk te zijn even niet en troost mij dan maar met de gedachte dat moeizame wegen vaak leiden tot mooie bestemmingen. En kijk, die bestemming daar heb ik dan wel weer zin in.
Chris Zegers is directeur Van Lanschot Healthcare, telefoon 06 50 64 78 99, e-mail c.zegers@vanlanschot.com.