Uw bedrijf succesvol overdragen? Bekijk onze drie gouden tips!

  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. 2021
  4. Uw bedrijf succesvol overdragen Bekijk onze gouden tips
Blog
23 november 2021

Uw bedrijf succesvol overdragen? Bekijk onze drie gouden tips!

Veel ondernemers stellen de voorbereiding van hun bedrijfsoverdracht uit. Zonde, want door het verkoopproces goed voorbereid te starten, kunt u voldoende aandacht besteden aan belangrijke zakelijke vraagstukken waarover straks overeenstemming moet worden bereikt. In deze blog geven wij relevante tips die vóór, tijdens en ná de overdracht van uw bedrijf van pas komen.
Man en vrouw in magazijn

Begin daarom idealiter vijf jaar voor de geplande overdrachtsdatum aan de voorbereiding. Denk hierbij niet alleen aan het moment van overdracht, maar ook aan de periode erna. Na de verkoop moet u immers keuzes maken over de invulling van het vrijgekomen vermogen. 

Tip 1: Schets de ideale verkoop
Een bedrijfsoverdracht is een complex, maar ook emotioneel proces. Uw bedrijf is uw levenswerk – dat draagt u niet zomaar over en er komt veel bij kijken. Welke opvolger heeft de kwaliteiten om uw bedrijf succesvol voort te zetten en waar moet diegene minimaal aan voldoen? Wacht dus niet tot er een koper langskomt, maar bepaal zelf actief welke kennis en ervaring een potentiële koper moet hebben! Schakel hiervoor de juiste specialisten in en bedenk daarnaast ook wat u als een ideale verkoop ziet. Wilt u bijvoorbeeld direct geheel het bedrijf uit, of heeft een deelverkoop met afbouwperiode de voorkeur? U bepaalt!

Tip 2: Start op tijd met de voorbereiding
Bij het voorbereiden van de verkoop neemt u alle aspecten van uw onderneming onder de loep. Zowel de organisatorische, commerciële als juridische aspecten bekijkt u door de bril van een potentiële koper. In hoeverre is de organisatie bijvoorbeeld afhankelijk van u als bestuurder? Hoe is de structuur van uw onderneming en welke faciliteiten vanuit de wetgeving vereenvoudigen de overname? Hoe eerder u begint met de voorbereiding, hoe beter u gebruik kunt maken van bijvoorbeeld fiscale termijnen die gelden voor een gunstige overdrachtsregeling of het herstructureren van de onderneming. Ook is er tijd om na te denken over de veranderingen die een bedrijfsoverdracht op persoonlijk vlak met zich meebrengt. 

Tip 3: Vergeet uw toekomst niet
Het is belangrijk om tijdig na te denken over uw financiële situatie na de overdracht. Er komt immers een substantieel deel vermogen vrij, vermogen waar u het de komende jaren mee moet doen. Het is daarom verstandig om ruim voor de overdracht uw wensen en doelen in kaart te brengen en inzicht te krijgen in hoe u financieel onafhankelijk kunt zijn. De onderhandeling wordt op die manier een stuk eenvoudiger. Regie over het eigen vermogen noemen wij dat. Met vermogensregie helpen wij u om een doordacht vermogensplan op te stellen, voor nu én later. 

Goed voorbereid het verkoop proces in?

Wilt u zich gaan voorbereiden op de verkoop van uw onderneming? Maak dan nu een afspraak.

Meer weten?

download
Lees de BedrijfsoverdrachtWijzer.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel