Hoe maakt u het verschil met uw donatie?

Andrew Mackay
Andrew Mackay
Charity & Impact Investing Specialist
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. 2021
  4. Hoe maakt u het verschil met uw donatie?
Giving Tuesday logo

Hoe maakt u het verschil met uw donatie?

blog
23 november 2021
In 2021 valt Giving Tuesday op 30 november. Op deze dag doen mensen over de hele wereld vrijwilligerswerk, voeren samen acties uit en doneren geld of goederen aan goede doelen. Maar hoe vergroot u de kans dat uw donatie ook écht een verschil maakt? Welke afwegingen kunt u maken?

Giving Tuesday is ontstaan in de Verenigde Staten en wordt op de dinsdag na Thanksgiving en het inmiddels ook bij ons bekende winkelevenement Black Friday gevierd. Dagen als deze benadrukken onze relatieve welvaart en zijn voor veel mensen aanleiding om stil te staan bij het geven aan goede doelen. 

Mensen hebben meestal verschillende redenen om te geven aan goede doelen. In mijn gesprekken merk ik dat het gevoel ergens een verschil te kunnen maken een belangrijke motivatie is om (meer) te geven. Hoe dat kan worden vormgegeven is onderdeel van een mooie en inspirerende reis, waar ik steeds meer klanten bij mag begeleiden. Ergens een verschil maken kan op basis van persoonlijke ervaringen, inzichten en voorkeuren, maar een andere benadering is om te onderzoeken waar en hoe de kans het grootst is om een verschil tot stand te brengen. 

Duurzame doelen

In 2015 hebben de Verenigde Naties (VN) zeventien duurzame doelen opgesteld: de Sustainable Development Goals (SDG’s). Het doel van de SDG’s is om in 2030 de wereld een betere plek te laten zijn. De voortgang bij het behalen van de doelen wordt middels onderzoek bijgehouden door de VN. Hoewel goede data niet altijd en overal beschikbaar zijn, is het duidelijk dat het met sommige doelen beter gaat dan met andere (zie bijvoorbeeld 'doel 10' onder aan deze pagina).

Sustainable Development Goals overzicht

Voor een filantroop of impact-investeerder die een verschil wil maken, kan het interessant zijn om te kijken naar SDG’s die het verst van hun doel af zitten en vervolgens naar de landen die relatief het slechtst op die SDG’s scoren. Om te zien hoe het wereldwijd met de verschillende SDG’s gaat, biedt het Sustainable Development Report 2021 van de VN een goed overzicht. Een overzicht van Nederlandse (non-profit) organisaties die zich inzetten voor de verschillende SDG’s is bijvoorbeeld te vinden op de website van SDG Nederland.

Keuzes en afwegingen…

Als filantroop kunt u verschillende keuzes maken: een belangrijke keuze is de manier van geven, hierover heb ik eerder al enkele blogs geschreven. Daarnaast is het bepalen van het voor giften beschikbare budget een belangrijke keuze, net als de keuze voor de thematiek, de doelgroep, organisatie(s) om mee samen te werken, et cetera.

Gericht zoeken, vergelijken en doneren

Als gever kunt u dus gericht op zoek gaan naar organisaties die initiatieven uitvoeren die aansluiten op uw wensen en voorkeuren. Op basis van het thema (bijvoorbeeld natuurbehoud, gezondheid of  internationale hulp en mensenrechten), de doelgroep en het land kan een eerste selectie gemaakt worden met bijvoorbeeld de donatietest van het CBF of de geefwijzer van het Kenniscentrum Filantropie. 

Voordat u tot schenkingen aan een goed doel overgaat, is het verstandig om u goed op de hoogte te stellen van de organisatie: de problematiek die ze wil oplossen, de activiteiten die ze uitvoert en de resultaten die bereikt zijn. Goed geven begint met een goede voorbereiding, op deze manier kunt u écht een verschil maken.

Wilt u persoonlijk en op maat gesneden advies op het gebied van geven of nalaten aan goede doelen? Neemt u dan contact met mij op via a.r.mackay@vanlanschot.com of 06 12 59 47 75. 

 

Doel 10: ongelijkheid verminderen
Sustainable Development Goal 10 onderzoek
Foto: UNDP Brussels

Tot slot

Een voorbeeld van een SDG waar het nog niet goed mee gaat, is SDG 10 ‘Ongelijkheid verminderen’. Uit onderzoek van de VN blijkt dat ongelijkheid binnen en tussen landen een aanhoudende reden tot zorg is. Ondanks enkele positieve signalen blijft ongelijkheid bestaan en neemt die mede als gevolg van de coronapandemie zelfs toe:

  • De inkomensongelijkheid neemt toe: de rijkste 10% ontvangt tot 40% van het wereldinkomen, terwijl de armste 10% slechts tussen de 2-7% verdient.
  • De inkomensongelijkheid is de afgelopen decennia bijna overal toegenomen, maar met verschillende snelheden. Het is het laagst in Europa en het hoogst in het Midden-Oosten.
  • Het wereldwijde vermogensaandeel van de rijkste mensen (1% van de wereld) was 33% in 2016. Naar verwachting zullen zij in 2050 39% van het wereldwijde vermogen bezitten.
  • Vrouwen besteden gemiddeld twee keer zoveel tijd aan onbetaald huishoudelijk werk als mannen.
  • In slechts 60% van de beoordeelde landen hebben vrouwen evenveel toegang tot financiële diensten als mannen en in slechts 42% van de beoordeelde landen tot grondbezit.

Bron: Goal 10: Reduced inequalities | UNDP in Brussels

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel