Haagse stokpaardjes deel 2: dromen over lente

Chris Zegers
directeur Healthcare
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. 2021
  4. Haagse stokpaardjes deel 2: dromen over lente
fiets man zuidas advocaat accountant

Haagse stokpaardjes deel 2: dromen over lente

column
24 februari 2021
De Duitse schrijver Peter Bamm (1897-1975) schreef: ‘Aus den Träumen der Frühling wird im Herbst Marmelade gemacht’ of, in goed Nederlands: ‘Uit de dromen van de lente wordt in de herfst jam gemaakt’. De moeite waard om, met de verkiezingen van 17 maart in gedachten, eens te kijken welke dromen er worden gedroomd door de politici die ons land willen besturen. 

Hopelijk geeft dat alvast inzicht in de ‘jam’ die we mogen proeven dit najaar.

Dromen voor de zorg

Onderzoeksbureau I&O Research peilde recent dat voor een derde van de kiezers ‘zorg’ het voornaamste thema is bij de komende verkiezingen. Een en ander vertaalde zich begin dit jaar in een artikel in het Financieele Dagblad met de kop ‘Elke partij wil marktwerking in de zorg inperken, maar hoe dan?’ Vervolgens volgde een uitleg dat zorg hét thema voor 2021 gaat worden; dat alle partijen vinden dat marktwerking te ver is doorgeschoten, dat betaling per behandeling moet verdwijnen en alle specialisten in loondienst moeten.

Waarom zouden we willen veranderen waarin we het juist ontzettend goed doen? 

Daarmee lijkt het vooral te gaan over de cure en dus uiteindelijk maar over een heel klein deel van het zorglandschap. Nu heb ik in een vorige column al het nodige geroepen over die zogenaamde marktwerking. Waarom zouden wij precies daarin verandering willen aanbrengen waarin we het internationaal gezien ontzettend goed doen? Voor mij blijft het een raadsel.

Persoonlijk levert deze lockdownperiode mij veel inzichten op over het dagelijks leven in huize Zegers. Na twintig jaar op kantoor ineens je werkdag doorbrengen aan de keukentafel is best een behoorlijke schok. Zo heb ik inmiddels wat meer inzicht in hoe het thuisonderwijs op de school van mijn kroost functioneert. In elk geval is de bekostiging daar niet gericht op het aantal lesuren, want mijn zoon claimt elke dag om twaalf uur dat de lessen voorbij zijn. Nee, zijn prestaties moeten komen uit zijn zelflerend en zelfsturend vermogen. Best een behoorlijke opgave voor een gemiddelde puber en u zult dus begrijpen dat er menig constructief gesprek aan diezelfde keukentafel wordt gevoerd. 

De ondernemende zorgprofessional wordt door nagenoeg alle partijen zeer kritisch bejegend

Mijn suggestie aan de politieke partijen is een bekostiging gebaseerd op uitkomsten waarbij docenten financieel meer afhankelijk raken van de uiteindelijke prestaties van de leerlingen. Als we zo’n model willen invoeren in de zorg, dan kunnen we wellicht ook meteen het onderwijs meenemen? Maar goed, politiek gaat helaas vaak niet over de complexe werkelijkheid. 

Welke jam?

Niet alleen de ondernemende zorgprofessional wordt zeer kritisch bejegend, ook zorgverzekeraars mogen volgens nagenoeg alle partijen geen winsten meer uitkeren. Fijn is, dat ze die ambitie sowieso niet hebben. De enige verzekeraar die het zou kunnen (Achmea), heeft aangegeven dit niet te willen en te zullen doen. Daarmee is dit politieke doel alvast gerealiseerd, resteert alleen de vraag wat er dan gaat verbeteren?

Zo dwalend door de zorgparagrafen in de verschillende verkiezingsprogramma’s blijft het lastig te begrijpen wat nu de dromen zijn waarop we mogen stemmen en welke ‘jam’ we dan dit najaar en de volgende jaren zullen eten. Graag zouden wij onze professionals helpen met die heldere visie, dus mocht u er al een concreet idee bij hebben dan houd ik mij zeker aanbevolen. Tot die tijd wens ik u en iedereen die u lief is een goede gezondheid toe en een voorjaar vol vrijheid. Een beetje zon verlicht immers elke uitdaging. 

Chris Zegers is directeur Van Lanschot Healthcare, telefoon 06 50 64 78 99, e-mail c.zegers@vanlanschot.com.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel