DGA met leningen bij de eigen BV? Belangrijke aanpassing in wetsvoorstel Excessief lenen

Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. 2021
  4. DGA met leningen bij de eigen BV? Belangrijke aanpassing in wetsvoorstel Excessief lenen
blog
01 juni 2021

DGA met leningen bij de eigen BV? Belangrijke aanpassing in wetsvoorstel Excessief lenen

Op 17 juni 2020 werd het wetsvoorstel Excessief lenen bij de eigen vennootschap bij de Tweede Kamer ingediend. Op 31 mei 2021 is er een belangrijke aanpassing op dit wetsvoorstel gepubliceerd. Er is nog maar één gezamenlijke grens van € 500.000 voor een verbonden persoon en zijn partner samen. Het gevolg hiervan is dat leningen bij de BV eerder excessief zijn en er belasting verschuldigd is.
Man met map in industriegebouw

Lees meer over het wetsvoorstel in mijn blog ‘DGA met lening bij de eigen BV? Wetsvoorstel excessieve leningen bekend' (19 juni 2020)

Lenen bij de BV

Het is niet ongebruikelijk dat een DGA geld van zijn BV leent. De aandeelhouder maakt met de vennootschap afspraken over het aflossen van het bedrag. Omdat er geen sprake is van een dividenduitkering, maar van een lening, hoeft er geen dividendbelasting of aanmerkelijk belang (AB)- heffing in box 2 te worden betaald.

De dividendbelasting bedraagt 15% (2021) en is een voorheffing van de box 2-heffing. Het tarief voor de inkomstenbelasting in box 2 is 26,90% (2021). Volgens de wetgever lenen sommige DGA’s heel veel geld van hun vennootschap. De wetgever meent dat deze leningen eigenlijk dividenduitkeringen zijn, waarover belastingheffing zou moeten plaatsvinden. Omdat de belastingheffing wordt uitgesteld door een lening te verstrekken in plaats van een dividenduitkering te doen, heeft de wetgever het wetsvoorstel ‘Wet Excessief lenen bij de eigen vennootschap’ ingediend.

Vanaf 1 januari 2023 wordt op basis van deze wet een fictieve winstuitdeling in aanmerking genomen wanneer de gezamenlijke schulden van de DGA en zijn partner aan de eigen BV meer bedragen dan € 500.000. De peildatum is altijd 31 december van elk jaar. Deze fictieve winstuitdeling is voor de inkomstenbelasting belast in box 2.

Aanpassing wetsvoorstel

In het voorstel van 17 juni 2020 was er een grens bepaald van € 500.000 voor de DGA en zijn partner samen en alle verbonden personen hadden individueel ook nog een eigen grens van € 500.000. Verbonden personen zijn de bloed- en aanverwanten in de rechte lijn van de DGA of zijn partner. Denk hierbij aan (groot)ouders, (klein)kinderen en hun partners.

Voorbeeld

Voorstel 17 juni 2020

Klaas heeft een BV. Deze BV heeft voor de gezamenlijke aankoop van een beleggingspand aan Klaas een lening verstrekt van € 500.000 en aan zijn zoon en diens partner ook ieder € 500.000 (in totaal is er dus € 1.500.000 van de BV geleend). In het voorstel van 17 juni 2020 zou dit niet leiden tot een excessieve lening.

Wijziging 31 mei 2021

In de wijziging van 31 mei 2021 is echter sprake van één gezamenlijke grens van €  500.000 voor de verbonden persoon en zijn partner. Hierdoor moet Klaas in 2023 € 134.500 (26,9% van € 500.000) aan box 2-belasting betalen.

Uitzondering voor de eigenwoninglening

Eigenwoningleningen die door de BV zijn verstrekt aan u of aan uw partner of (klein)kinderen zijn uitgezonderd voor de berekening van de excessieve leningen. Let op: het moet dan wel een zogeheten box 1-lening betreffen. Heeft u bijvoorbeeld uw kinderen een aflossingsvrije lening in box 3 verstrekt voor de aankoop van een eigen woning, dan wordt deze lening wel meegeteld.

Vanaf 1 januari 2023 moet er een hypothecaire inschrijving worden verstrekt bij deze eigenwoningleningen. Voor bestaande leningen komt er op dit punt overgangsrecht.

Wat kunt u doen?

Neem contact op met uw fiscalist om te bekijken wat de impact voor u is. Uiteraard denkt uw private banker ook graag met u mee. Gezien de historisch lage rente kunt u bijvoorbeeld overwegen om de betreffende leningen over te sluiten naar uw bank. 

We volgen de komende maanden op de voet wat er gaat gebeuren met dit wetsvoorstel en houden u via onze blogs op de hoogte. 

Geschreven naar de stand van zaken op 1 juni 2021.

Wilt u meer informatie?

Contact
Neemt u dan contact op met mr. Hanneke Kroonenberg RB. Haar primaire aandachtsgebied is financiële planning voor de directeur-grootaandeelhouder en de vermogende particulier. Zij houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van Vermogensregie. 
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel