Segmentmanager Ondernemers
Zó ziet de toekomst van leren en werken eruit
Een tijdje geleden schreef ik over Generatie Z en schetste ik hoe opvolgers in het familiebedrijf zich voorbereiden op hun toekomstige rol. Een toekomst waarin hun bijdrage zonder twijfel het traditionele familiebedrijf zal omturnen tot toekomstbestendige familiebedrijven, waarin het familie-erfgoed verweven zal worden met innovatieve concepten en nieuwe business- en verdienmodellen.
Deze week organiseerde Van Lanschot samen met SingularityU Benelux een webinar met het thema Exponential Thinking: Drivers of Change. Samen met honderd ‘Nextgenners’ in de leeftijd van 18 tot 25 jaar, leerde ik welke impact exponentiële ontwikkelingen hebben op de toekomst van leren en werken.
Slechts een derde van de afgestudeerden vindt zichzelf voorbereid op de toekomst
Bas Verkaik, oprichter van SPIKE technologies en zelf net Generatie Z af, liet ons zien hoe de toekomst van leren eruit ziet en dat het heel goed is om je de 21st century skills toe te eigenen. Dat dit nodig is blijkt: slechts een derde van het aantal afgestudeerden vindt dat hij goed is voorbereid op de toekomst en werkgevers ervaren dit ook zo. Werk aan de winkel dus.
De toekomst van leren
Hoe doe je dat, welke skills heb je dan nodig? Bas liet ons zien hoe je door ‘de peuter in jezelf’ weer op te roepen, terugkomt bij je roots: de eigenschappen die je van nature al hebt, zoals creativiteit, samenwerken, nieuwsgierigheid en initiatief. Elke kind is een artiest en juist die eigenschappen helpen om jezelf te ontplooien. Door buiten de lijntjes te kleuren, kom je op nieuwe ideeën en innovaties in een wereld waarin robots het overnemen.
Creativiteit, samenwerken, nieuwsgierigheid en initiatief heb je van nature
De leermethode die daar heel goed op aansluit, is challenge-based learning, een innovatieve manier van leren die onderwijsinstellingen steeds meer omarmen. Het werken aan open-einde-uitdagingen die een grote impact hebben op onze wereld, betekent dat studenten eigenaar worden van hun eigen leerproces. Door zich te verdiepen in complexe en open-eindeprocessen, leren studenten samen te werken, om te gaan met verschillende stakeholders en tegelijkertijd hun theoretische kennis en vaardigheden toe te passen. De natuurlijke eigenschappen helpen hen dan juist vooruit: niet het doel staat centraal, maar de weg ernaartoe.
De toekomst van werken
Bas schetste ons dat het best lastig is om te voorspellen hoe de banen er in de toekomst uitzien. Keynes, toch een gerenommeerde wetenschapper uit de jaren dertig, voorspelde dat we in 2030 (let wel, dat is al over tien jaar!) nog maar vijftien uur in de week zouden werken. Maar wat is de realiteit? We werken juist meer uren, zeker de afgelopen tien jaar.
Niet alleen techbedrijven hebben deze nieuwe generatie werkenden nodig
Van Lanschot inspireert haar relaties op verschillende manieren. Wilt u weten wie wij zijn en wat wij doen? Kijk dan op Waarom Van Lanschot.