Zo helpt u helpers helpen

Andrew Mackay
Andrew Mackay
Charity & Impact Investing Specialist
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. 2020
  4. Zo helpt u helpers helpen
Blog
19 maart 2020

Zo helpt u helpers helpen

Om het coronavirus het hoofd te bieden is iedere hulp welkom, hulp die u zelf kunt bieden en hulp waarmee helpers geholpen kunnen worden. Wat kunt u doen?

Tijden als deze – met de wereldwijde uitbraak van het coronavirus – brengen het beste in ons naar boven. Indrukwekkend zijn de inspanningen van hulpverleners in de zorg en bij de hulpdiensten. Dat geldt ook voor alle mensen in het onderwijs die kinderen van hulpverleners opvangen, iedereen die werkzaam is in de voedselketen waardoor de schappen in de supermarkt gevuld blijven en voor alle IT’ers, waardoor anderen kunnen thuiswerken. 

Voor velen geldt dat ze hun reguliere werkzaamheden niet kunnen uitvoeren, maar wel graag (veilig) iets willen doen

Allemaal voorbeelden van mensen die er in deze moeilijke tijd voor zorgen dat alles zo goed mogelijk  doordraait. Voor veel anderen geldt dat ze op dit moment hun reguliere werkzaamheden niet kunnen uitvoeren of zelf niet naar buiten kunnen of mogen, maar wel graag iets willen doen. 

Wat kunt u doen?
In de eerste plaats kunt u het risico dat u zelf in de hand hebt beperken. Houd u aan de adviezen van het RIVM en volg de instructies van de overheid op. Vraagt u zich af hoe u helpers kunt helpen, waar u iets kunt betekenen, een verschil kunt maken? Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden van klein tot groot, van ver weg tot dicht bij huis. Om maar een paar dingen te noemen:

  • Doe boodschappen voor hulpbehoevende buren, vrienden of familie.
  • Help ouderen bij het gebruik van social media, zodat ze contact kunnen houden met anderen. 
  • Geef zzp’ers die nu werkloos thuiszitten een alternatieve opdracht voor uw organisatie.
  • Koop cadeaukaarten bij lokale zelfstandige winkeliers.
  • Geef bloed.
  • Geef aan goede doelen.

Goede doelen gericht op coronapandemie
Initiatieven van goede doelen die gericht zijn op het verminderen of oplossen van de gevolgen van de coronapandemie zijn onder te verdelen in directe medische zorgverlening en hulpverlening aan kwetsbare bevolkingsgroepen.

Goede doelen gericht op coronapandemie

Directe medische zorgverlening

Directe medische zorgverlening in Nederland en in het buitenland

In Nederland is de medische zorgverlening adequaat geregeld door het zorgstelsel. Aanvullende hulp  wordt bijvoorbeeld verzorgd door het Rode Kruis, dat onder andere informatie verstrekt en vragen beantwoordt en daarmee zorgverleners ontlast. Maar ook door het Longfonds en het KNCV Tuberculosefonds wordt deze rol gericht opgepakt. Particuliere initiatieven ontstaan ook, zo heeft een Amsterdamse tandarts 5.000 mondkapjes gedoneerd aan het Amsterdam UMC - locatie AMC. In het buitenland is de zorgvoorziening door (slepende) crises vaak veel minder goed geregeld. Denk bijvoorbeeld aan de vluchtelingen in de kampen aan de grenzen van Turkije en in Griekenland. Organisaties die daar heel hard werken om medische zorg te verlenen zijn onder andere Artsen zonder grenzen en Stichting Vluchteling.  
Kwetsbare bevolkingsgroepen

Hulpverlening aan kwetsbare bevolkingsgroepen

Nederland is een welvarend land en we kunnen een stootje hebben, maar dat geldt niet voor alle mensen die hier wonen. Mensen met een zwakke gezondheid, mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats en ouderen lopen meer risico. Een organisatie die zich inzet voor de opvang en eerstelijnszorg van deze groepen is bijvoorbeeld het Leger des Heils. Ouderen zijn in de huidige situatie nog kwetsbaarder dan anders, omdat ze eenzaam kunnen worden. Het Nationaal Ouderenfonds en het Oranjefonds zijn goede doelen die voor deze doelgroep in actie komen. 

Misschien kunt u helpen met administratieve zaken of het inpakken van boodschappen of maaltijden

Vrijwilligerswerk gericht op coronapandemie
Behalve geld kunt u ook uw tijd geven. Bijvoorbeeld door boodschappen te halen voor ouderen of voor iemand die in de zorg of bij een hulpdienst werkzaam is en nu lange dagen maakt. Naarmate meer mensen ziek worden, kunnen hulpverleningsorganisaties en goede doelen te maken krijgen met een tekort aan vrijwilligers die hulp kunnen bieden.

Overweeg om contact op te nemen met goede doelen of andere maatschappelijke organisaties en vraag of er activiteiten zijn die u veilig kunt uitvoeren. Misschien kunt u helpen met administratieve zaken of het inpakken en/of bezorgen van boodschappen of maaltijden. Initiatieven die vraag en aanbod van vrijwilligers bij elkaar brengen zijn bijvoorbeeld: Coronahelpers en NLVoorelkaar.

Andere goede doelen
Naast het coronavirus zijn er wereldwijd nog allerlei andere uitdagingen die dringend een oplossing en de ondersteuning van filantropen nodig hebben. Als u wilt kunt u de helpers helpen door te geven aan goede doelen. Om een beeld te krijgen van wat mogelijk is, kunt u onder andere de DonatieTest doen van het CBF of de Geefwijzer van het Kenniscentrum Filantropie raadplegen.

Laten we hopen dat we erin slagen om de impact van het coronavirus te beperken en dat het leven over niet al te lange tijd weer zijn gewone loop neemt. Maar tot die tijd is iedere hulp welkom, hulp die u zelf kunt bieden en hulp waarmee helpers geholpen kunnen worden.   

Andrew Mackay is specialist Charity & Impact Investing, 06 12 59 47 75, a.r.mackay@vanlanschot.com. 

Andrew Mackay
Andrew Mackay
Charity & Impact Investing Specialist
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel