Uw robo-advisor aan het roer?

Bart van de Steege
private banker
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. 2020
  4. Uw robo-advisor aan het roer
blog
22 januari 2020

Uw robo-advisor aan het roer?

Het zal u niet zijn ontgaan dat steeds meer bancaire zaken online geregeld kunnen worden. Banken investeren in de ontwikkeling van apps en digitale dienstverlening. Daarnaast neemt het aantal fysieke kantoren af en kunt u bij ons bijvoorbeeld niet meer terecht voor contant geld. Deze ontwikkelingen passen in de huidige tijdsgeest, maar waar eindigt deze trend?
Belegger aan bureau op telefoon
Het beantwoorden van bovenstaande vraag is zelfs voor de meest vooraanstaande consultancybureaus bijna onmogelijk, maar dat maakt het vraagstuk niet minder interessant. 

Tool of spreekkamer? 

Zowel klanten als mijn collega’s en ik worden steeds vaker aangenaam verrast door nieuwe tools die zorgen voor efficiëntie en beter inzicht. Zo kunnen klanten dagelijks hun beleggingen volgen via de mobiele telefoon en worden er steeds meer communicatiekanalen beschikbaar gesteld. Mijn ervaring leert echter dat geen enkele manier van communiceren de gesprekken in de spreekkamer kan vervangen. Veel mensen denken dat deze voorkeur leeftijdsgebonden is, maar niets is minder waar. Zowel jong als oud waardeert de diepgang en de kwaliteit van gesprekken waarbij je elkaar in de ogen kunt kijken. 

Zowel jong als oud waardeert de diepgang en de kwaliteit van gesprekken waarbij je elkaar in de ogen kunt kijken

De digitale ontwikkelingen zie ik vooral als een kans om mijn klanten nog beter te kunnen bedienen. Ik probeer zoveel mogelijk relevante ervaringen met hen te delen, maar ik heb zeker niet de illusie dat mijn geheugen dat beter voor elkaar krijgt dan programma’s waarbij gebruik wordt gemaakt van data-analyse.  

Banken zijn steeds transparanter over hun beleid en bijna alle financiële informatie is online toegankelijk. Er blijft echter behoefte aan een sparringpartner die informatie weet te filteren en op basis van uw persoonlijke wensen en doelstellingen de juiste adviezen kan geven. Dat hoeft niet altijd de meest optimale oplossing voor u te zijn, een keuze op basis van emotie kan in bepaalde gevallen ook passend zijn.

Bancaire dienstverlening verandert

Ik verwacht dat bancaire dienstverlening er in de nabije toekomst anders uit zal zien en dat big data en a.i. de basis vormen waarmee wij in de toekomst nog relevanter voor u kunnen zijn. 

Wellicht beschermt en beheert Van Lanschot dan behalve uw financiële gegevens bijvoorbeeld ook uw persoonsgegevens. Het zou ook zomaar kunnen dat u in de toekomst bij ons terecht kunt voor een doorverwijzing naar een zorginstelling waar gelijkgestemden goede ervaringen mee hebben. In elk geval ben ik van mening dat een private banker als regisseur van uw financiën voldoende toegevoegde waarde voor u kan blijven leveren. 

Welke investeringen zijn te mooi om waar te zijn? En hoe doen anderen dat? Dan geef ik advies op maat.

Als private banker hou ik mijn relaties regelmatig een spiegel voor. Daarnaast merk ik dat klanten het waarderen dat ik hen begeleid bij het nemen van financiële beslissingen. Particulieren worden regelmatig benaderd met allerlei investeringsoplossingen, zeker wanneer zij plotseling vermogend zijn geworden door bijvoorbeeld de verkoop van hun onderneming. Welke investeringen zijn te mooi om waar te zijn? En hoe doen anderen dat? Dat zijn de momenten waarop ik advies op maat kan geven. 

Mijn conclusie: niet ondanks, maar juist ook dankzij alle technologische ontwikkelingen komt er meer ruimte voor persoonlijke aandacht. Die aandacht wens ik u allemaal, ook in de toekomst! 

Meer weten?

Wilt u weten wat Van Lanschot voor u kan betekenen? Neemt u dan contact op met mij op 06 20 20 02 46 of b.vandesteege@vanlanschot.com, of met Client Services. Client Services is bereikbaar op telefoonnummer 0800 1737 (vanuit het buitenland +3173 687 18 97) op werkdagen van 08.30 tot 21.00 uur. 

Bart van de Steege is private banker voor Van Lanschot Amsterdam en denkt daarnaast mee over hoe Van Lanschot ook in de toekomst relevant kan blijven voor haar klanten.  
Bart van de Steege
private banker
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel