Trump: een zegen of toch een vloek voor de Amerikaanse economie? Uitslag poll Cornelis

Maarten van der Pas
Maarten van der Pas
eindredacteur beleggingscommunicatie
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. 2020
  4. Trump: een zegen of toch een vloek voor de Amerikaanse economie? Uitslag poll Cornelis
blog
03 maart 2020

Trump: een zegen of toch een vloek voor de Amerikaanse economie? Uitslag poll Cornelis

‘Vriend of vijand van de Amerikaanse president, de cijfers zijn duidelijk: de Amerikaanse economie loopt best lekker. Lage werkloosheid, belastingverlaging en matige inflatie. Trump ziet daar allemaal argumenten in voor een tweede termijn. Wat vindt u: is hij de vader van het succes van de Amerikaanse economie?’
Krantenlezers op een bankje

‘Vriend of vijand van de Amerikaanse president, de cijfers zijn duidelijk: de Amerikaanse economie loopt best lekker. Lage werkloosheid, belastingverlaging en matige inflatie. Trump ziet daar allemaal argumenten in voor een tweede termijn. Wat vindt u: is hij de vader van het succes van de Amerikaanse economie?’ Deze vraag stelden we in december 2019 in ons online magazine Cornelis. De mogelijke antwoorden waren:

  1. Nee, de Amerikaanse economie groeit al tien jaar.
  2. Nee, met zijn toenemend politiek isolationisme doet hij de Amerikaanse economie uiteindelijk geen plezier.
  3. Misschien, maar zijn beleid kost wel een paar centen: het begrotingstekort loopt fors op. De uiteindelijke afrekening volgt waarschijnlijk later.
  4. Zeker! Dit is echt het succes van de rasechte zakenman Trump.

Wat antwoordden de lezers van Cornelis? De uitslag van de poll weerspiegelt het fenomeen Trump. Het kamp is verdeeld, net als de meningen over de president zelf.

Met zijn belastingverlaging gaf Trump de economie een extra zet in de rug

Een minderheid van  de lezers vindt dat Trump helemaal niets van doen heeft met het succes van de Amerikaans economie, omdat deze al tien jaar groeit. Antwoord 1 kreeg 14% van de stemmen. Het is een gegeven dat de Amerikaanse economie onder Trumps voorganger Barack Obama ook al lekker op dreef was. Met zijn belastingverlaging voor burgers en bedrijven, een van zijn eerste beleidsdaden, gaf Trump de Amerikaanse economie wel een extra zet in de rug.

De groep lezers die er volledig van overtuigd is dat Trump de reden voor het succes van de Amerikaanse economie is, vanwege zijn zakelijke achtergrond, is niet overtuigend groot. Antwoord 4 noteerde 19% van de stemmen. Trump heeft een onconventionele presidentiële stijl waarbij hij de Verenigde Staten (VS) vooral leidt als een zakenman. De president-zakenman houdt er een politieke balans en winst- en verliesrekening op na. Daarbij zijn ‘voor wat, hoort wat’ en ‘wie betaalt, die bepaalt’ zijn adagia. Maar Trump jaagt daarmee vooral mensen en landen tegen zich in het harnas.

Het gemak waarmee Trump ministers en adviseurs ontslaat lijkt veel op zijn optreden in het televisieprogramma The Apprentice. Daarin testte Trump – toen nog zakenman – kandidaten op hun zakelijke talent. Zijn ‘You’re fired’ werd een gevleugelde uitspraak.

Het kost een paar centen
33
33% van de lezers twijfelt: het beleid van Trump draagt misschien wel bij aan het economische succes, maar later volgt de afrekening.

Succes heeft zijn prijs

33% van de lezers twijfelt en kiest antwoord 3: misschien draagt het beleid van Trump bij aan het Amerikaanse economische succes. Maar de – gekochte – bloei van de economie heeft wel een prijs. Onder Trump loopt het Amerikaanse begrotingstekort flink op en de rekening zal op het bord van zijn opvolger en uiteindelijk de Amerikaanse burger terechtkomen.

In zijn verkiezingscampagne van 2016 beloofde Trump nog om de VS in acht jaar van zijn begrotingstekort af te helpen. Dat gaat niet lukken. In zijn begrotingsvoorstel van $ 4.800 miljard voor het fiscale jaar 2021 laat Trump het tekort verder oplopen tot  $ 1.000 miljard. De verwachting is nu dat de inkomsten en uitgaven van de Amerikaanse overheid binnen 35 jaar (!) in evenwicht zullen zijn.

Dossier handelsoorlog nog niet gesloten

Iets meer dan een derde (34%) van de respondenten vindt niet dat Trump de vader is van het Amerikaanse economische succes. Uiteindelijk loopt de economie schade op door zijn isolationistische politiek (antwoord 2). 

Met name de Amerikaanse industrie had last van de handelsoorlog met China. Zo verbood Trump technologiebedrijven om nog zaken te doen met dat land. Amerika en China bereikten een eerste akkoord waarna bedrijven die exporteren naar China en/of voor hun omzet erg afhankelijk zijn van de Chinese markt opgelucht ademhaalden. 

Trumps Democratische tegenstander kan de bevolking er wel van overtuigen dat voortzetten van het beleid onhoudbaar is

De handelsvete creëerde onzekerheid waardoor Amerikaanse ondernemingen hun investeringen uitstelden en dat raakte de economie. Trump moet nu met China een vervolgakkoord sluiten over de echt lastige dossiers. Dan gaat het over opheffen van marktbescherming door China en het verlenen van toegang aan Amerikaanse bedrijven tot Chinese markten. Ondertussen is daar de corona-epidemie nog bij gekomen.

Opmaat naar verkiezingen

Als ik de nee-stemmen (antwoorden 1 en 2) en ja-stemmen (antwoorden 3 en 4) bij elkaar optel dan is er bijna een gelijke verdeling: 48% tegen 52%. De titel van de poll geeft de impact van Trump op de Amerikaanse economie nog het best weer: vloek én zegen.

Trump claimt uiteraard het economisch succes. De VS staan er beter voor dan ooit, stelde hij in zijn State of the Union begin februari. Het was een opmaat naar de verkiezingen in november dit jaar. Economie is altijd een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse verkiezingen: it’s the economy, stupid. Joe Sixpack – de Amerikaanse Jan Modaal – heeft het goed: de werkeloosheid is laag en koopkracht blijft op peil. 

En dat het Amerikaanse begrotingstekort oploopt is voor de meeste kiezers een ver-van-hun-bed-show. Voor hen is economie werk hebben en kunnen consumeren. Trumps Democratische tegenstander zal de president dan ook moeilijk kunnen aanvallen op zijn economisch beleid. Hij of zij kan de Amerikaanse bevolking er wel van overtuigen dat voortzetten van het huidige economisch beleid onhoudbaar is. Dat de economische koek een rechtvaardiger verdeling eist. Meer welvaart voor de lagere klassen en aandacht voor het klimaat. En misschien dat de Amerikanen inmiddels snakken naar een minder polariserende president.   
Maarten van der Pas
Maarten van der Pas
eindredacteur beleggingscommunicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel