Hoe komt generatie Z aan zet in het familiebedrijf?

annuska wolff - van lanschot
Annuska Wolff
Segmentmanager Ondernemers
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. 2020
  4. Hoe komt generatie Z aan zet in het familiebedrijf?
blog
05 februari 2020

Hoe komt generatie Z aan zet in het familiebedrijf?

Hoe bereiden de jongeren van de aanstormende ‘generatie Z’, die een wezenlijk andere ziens- en levenswijze hebben, zich voor op hun rol in het familiebedrijf?
Man en vrouw in magazijn

Hebt u een familiebedrijf? Op 7 februari 2020 gaat de achtste leergang van de Van Lanschot Academie voor Bedrijfsoverdracht van start. Het programma is toegespitst op de specifieke vraagstukken van (potentiële) opvolgers binnen het familiebedrijf. 

Hoe bereiden de jongeren van de aanstormende ‘generatie Z’, die een wezenlijk andere ziens- en levenswijze hebben, zich voor op hun rol in het familiebedrijf?  

Digital natives

Generatie Z, geboren tussen 1995 en 2010, is de eerste generatie die zich geen leven zonder internet kan voorstellen. Deze generatie is opgegroeid met de iPad in de hand en bestaat daarom uit echte digital natives. Het is ook de generatie die, ten opzichte van eerdere generaties, met een aantal culturele en sociale veranderingen te maken heeft. 

De opvolgers kijken op een heel andere manier naar veranderingen dan de overdragers

Daarbij kunt u denken aan een samenleving met minder privacy, een minder zekere en minder stabiele financiële toekomst, het loslaten van traditionele mijlpalen zoals opleiding, trouwen en ouderschap, of de verschuiving van individueel bezit naar ‘samen delen’.

Innovation labs

Wat als deze generatie Z aan zet komt? Hoe bereiden zij zich daarop voor? Hoe maken zij de juiste keuzes en afwegingen in een snel veranderende wereld? De huidige onderwijsvormen zijn nog redelijk traditioneel. Gelukkig wordt het opleidingsaanbod steeds meer aangepast. Zo bieden inmiddels zeven opleidingen in Nederland Kunstmatige Intelligentie als opleidingsprogramma aan (AD 11 januari 2020). Een goede ontwikkeling, en het loopt storm met de aanmeldingen. Studenten van nu gebruiken ook andere manieren om te leren. In virtuele leeromgevingen, en dan niet alleen in escape rooms, ervaren zij de impact van nieuwe technologieën zoals virtual reality, augmented reality en mixed reality. Of door samenwerkingsvormen met start-up villages of innovation labs, al dan niet gefaciliteerd door de opleiding. 

Businessmodel

De studenten die op enig moment aan zet komen als opvolger binnen hun familiebedrijf, hebben er nog een extra uitdaging bij. Zij kijken op een heel andere manier naar de veranderingen dan hun overdragers. Wat betekent dit voor het vaak nog traditionele businessmodel, hoe nemen zij de medewerkers mee in een veranderende organisatie, hoe tonen zij leiderschap? En hoe ga je met elkaar om als beide generaties nog in het bedrijf aanwezig zijn?

Deze en andere onderwerpen komen aan bod in de Van Lanschot Academie voor Bedrijfsoverdracht. Voor het achtste jaar op rij biedt het programma, in samenwerking met TIAS School for Business and Society, houvast aan opvolgers – en indirect ook aan hun overdragers – in het familiebedrijf.  

Meer weten

Wilt u meer informatie over het programma? Kijk dan op www.vanlanschot.nl/academie of neemt u contact met mij op via 06 55 81 66 26 of a.wolff@vanlanschot.com

annuska wolff - van lanschot
Annuska Wolff
Segmentmanager Ondernemers
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel