Structureerder, Kenniscentrum Van Lanschot
Wat doet u om meer uit uw vermogen te halen? Uitslag poll Cornelis
‘De rente op uw spaargeld is nog steeds historisch laag. Hoe haalt u dan toch rendement uit uw vermogen?’ Deze vraag stelden we in september 2019 in ons online magazine Cornelis. De mogelijke antwoorden waren:
- Ik ga/blijf beleggen in aandelen
- Ik investeer in anderen (schenken/nalaten)
- Ik investeer in mezelf (opleiding)
- Ik investeer in mijn huis (zonnepanelen)
- Ik los mijn schulden af (hypotheek/lening)
- Ik werk mijn bucketlist af (bijzondere ervaringen)
Wat antwoordden de lezers van Cornelis? De overgrote meerderheid (62%) kiest voor de optie ‘ik ga/blijf beleggen in aandelen'. Van de stemmers is 13% van plan om zijn schulden af te lossen, werkt 9% zijn bucketlist af en investeert nog eens 8% in de eigen woning. Investeren in anderen (5%) of in zichzelf (3%) is minder populair.
Rendement
Als uw vermogen voor een langere tijd belegd kan worden, kan beleggen een verstandige keuze zijn. Historisch gezien ligt het rendement op beleggen over een langere periode in de meeste gevallen namelijk hoger dan het rendement op spaargeld.
Ruilen consumenten defensieve beleggingen in voor spaargeld (lagere belasting) of risicovollere beleggingen (hoger verwacht rendement)?
Voor de Belastingdienst maakt het op dit moment niet uit of u nu belegt of spaart, de belastingheffing in box 3 is net zo hoog. Maar als het aan het kabinet ligt, komt daar in 2022 verandering in. Dan wordt sparen veel lager belast dan beleggen. Op basis van de huidige fictieve rendementen wordt sparen dan belast met 0,03% en beleggen met 1,76%. Dat is een verschil van 1,73%. Dit percentage gaat dus van uw rendement af.
Invloed op beleggingskeuzes
Een mogelijk nadelig effect van dit systeem is dat de belastingheffing straks nog veel meer invloed zal hebben op beleggingskeuzes dan nu. Tussen de uitersten “sparen” aan de ene kant en “aandelen” aan de andere kant zijn er veel meer beleggingscategorieën, bijvoorbeeld (staats)obligaties. Deze beleggingen hebben een lager risico en ook een evenredig lagere rendementsverwachting. Voor beleggers met een defensiever risicoprofiel zijn dit soort beleggingscategorieën een gebruikelijk onderdeel van hun portefeuille. Voor de belastingheffing in box 3 maakt dat echter niet uit. Die defensievere beleggingen worden vanaf 2022 ook gewoon belast met 1,76%.
Nadelige effecten
Het risico bestaat nu dat deze defensieve beleggingen worden ingeruild voor spaargeld (lagere belasting) en/of risicovollere beleggingen (hoger verwacht rendement). Door beleggingscategorieën uit portefeuilles te halen, worden deze minder efficiënt. Consumenten gaan daardoor mogelijk hogere risico’s aan – die eigenlijk niet passen in hun risicoprofiel – of missen rendement, omdat ze ervoor kiezen om meer te gaan sparen. Daardoor halen ze mogelijk hun financiële doelen niet.
Inmiddels waarschuwen meerdere belangenorganisaties voor deze effecten. Wij zijn benieuwd of hier rekening mee wordt gehouden in het wetsvoorstel, dat komende zomer wordt verwacht.
Geschreven naar de stand van zaken op 17 december 2019.
Structureerder, Kenniscentrum Van Lanschot