Startend huisarts: is een eigen praktijk financieel gunstiger?

Henk-Jan van Roekel
healthcare banker, Van Lanschot Healthcare
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. 2019
  4. Startend huisarts: is een eigen praktijk financieel gunstiger?
blog
02 januari 2019

Startend huisarts: is een eigen praktijk financieel gunstiger?

Je bent een huisarts met redelijk wat ervaring op zak. Als waarnemer heb je over de hoeveelheid werk en tarieven niets te klagen, maar toch denk je weleens aan een eigen praktijk. Maar loont dat nog wel? Het korte antwoord: ja.
Huisarts

Vaak krijgen wij van huisartsen de vraag of het loont om een praktijk over te nemen. In dit blog leg ik uit waar je op moet letten.

Er werken in Nederland nu meer huisartsen dan tien jaar geleden: 21 procent meer om precies te zijn. Daarnaast is de ‘gemiddelde huisarts’ nu vaker een vrouw en kiest vaker om als waarnemer of HIDHA te werken in plaats van als zelfstandig gevestigd huisarts. Er zijn inderdaad verschillende voordelen om als waarnemer te werken: volop werk, hoge tarieven en flexibele werktijden. Maar eigen baas zijn of een praktijk runnen biedt óók veel voordelen.

Welke diensten wil je aanbieden? En welke investeringen moet je doen?

Voordat je  een praktijk overneemt raden wij je aan om na te denken over de volgende vragen: Wat voor soort praktijk spreekt je aan? Welk type patiënten wil je op je spreekuur (voornamelijk) zien? Welke overige diensten wil je aanbieden? En wil je samenwerken met een andere huisarts?

Maar ook: welke investering moet je doen om deze praktijk over te nemen? Wordt er goodwill gevraagd en zijn er nog andere investeringen nodig in de nabije toekomst? Uiteraard zijn deze zaken te financieren, maar dit drukt natuurlijk je resultaat in de eerste paar jaren.

In de komende jaren worden er waarschijnlijk heel wat praktijken voor overname aangeboden omdat de babyboomgeneratie langzamerhand met pensioen gaat. Wil jij eindverantwoordelijk zijn voor jouw eigen huisartsenpraktijk, en wil je inzicht krijgen in wat dit financieel voor jou betekent? Hieronder vind je een voorbeeld.

Een rekenvoorbeeld

Stel, je bent 35 jaar en werkt nu vier dagen als waarnemer in de regio Amsterdam, daarnaast draai je gemiddeld vier diensten per maand. Je krijgt de mogelijkheid om een goedlopende praktijk over te nemen, iets buiten Amsterdam. De praktijk is een fulltime solopraktijk in een modern gezondheidscentrum met 2.100 patiënten (normpraktijk) die via het GZC ook gebruikmaakt van ketenzorg, POH-ggz en POH-somatiek.

Financiële vergelijking waarnemer en praktijkhoudend huisarts
Waarnemer *
Praktijkhoudend huisarts **
jaaromzet
€ 115.000 € 343.000
personeelskosten
€ 0 € 113.000
overige kosten
€ 10.000 € 70.000
brutoresultaat ***
€ 105.000 € 160.000

* Op basis van een omzet van € 500 per dag.
** Kerncijfers over de huisartsenzorg zijn beschikbaar via Beleidsregel huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg 2019 - BR/REG-19133.
*** Je resultaat is niet je uiteindelijke inkomen, dat is onder andere ook afhankelijk van de verschuldigde belasting en pensioenlasten.

Plussen en minnen

Financieel gezien loont het om een praktijk over te nemen. Volgens deze vergelijking is het resultaat van een praktijkhoudend huisarts ongeveer anderhalf keer hoger dan dat van een waarnemer. Uiteraard is deze vergelijking afhankelijk van het aantal patiënten en de daadwerkelijke omzet van de praktijk. Deze gegevens zou je voor jezelf op een rijtje moeten zetten als je overweegt een praktijk over te nemen.

Met een goed businessplan kun je vrij makkelijk incalculeren welke risico’s je loopt 

Daar staat tegenover dat de tijdsinvestering en verantwoordelijkheden ook hoger zijn dan bij een waarnemer. Als verantwoordelijke werk je meestal meer dan vier dagen in de week. Denk hierbij aan de tijd die je nodig hebt voor het declareren, medisch- en personeelsbeleid en je ANW-uren.

Als je een goed businessplan hebt geschreven en je weet waarvoor je staat, dan kun je vrij makkelijk incalculeren welke risico’s je loopt. En ook al is het starten van een eigen huisartsenpraktijk hectisch, met de juiste (financiële) begeleiding is het best te overzien. Zeker als je samen met een andere huisarts een praktijk overneemt.

Zoals een van mijn klanten, Andy (37), zei: ‘In de eerste paar maanden dacht ik: was ik maar gewoon waarnemer gebleven. Veel geregel met de zorgverzekeraars, en opeens de verantwoordelijkheid voor het personeel en de bedrijfsvoering. Maar uiteindelijk loont het zeker om ondernemer te zijn. Ik heb nu de keuzevrijheid om te doen wat ik belangrijk vind.’ Andy is praktijkhoudend huisarts sinds 1 januari 2018.

Wil je ook weten wat er bij een praktijkovername komt kijken en welke financiële gevolgen dit voor jou heeft? Neem dan contact op met mij via telefoonnummer +31 6 12 28 02 21. Of kijk waarmee wij huisartsen nog meer kunnen helpen.

Henk-Jan van Roekel
healthcare banker, Van Lanschot Healthcare
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel