Slim voorbereiden op de Brexit: 3 tips voor ondernemers

Pieter Kelderman - Van Lanschot
Pieter Kelderman
Business advisor
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. 2019
  4. Slim voorbereiden op de Brexit: 3 tips voor ondernemers
Blog
09 januari 2019

Slim voorbereiden op de Brexit: 3 tips voor ondernemers

Bent u ondernemer en hebt u zich nog niet voorbereid op de Brexit van 29 maart 2019? U staat niet alleen: uit een peiling  van de  Kamer van Koophandel in december 2018 blijkt dat maar liefst driekwart van de ondernemers (nog) geen actie ondernomen heeft.
Man met map in industriegebouw

Bent u ondernemer en hebt u zich nog niet voorbereid op de Brexit van 29 maart 2019? U staat niet alleen: uit een peiling van de Kamer van Koophandel in december 2018 blijkt dat maar liefst driekwart van de ondernemers (nog) geen enkele actie ondernomen heeft.

Trotse mensen verdwalen liever dan de weg te vragen

Winston Churchill
Verwacht u dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen? Hoopt u stiekem dat er geen Brexit komt? Of weet u gewoon niet wat te doen? Dat laatste zou heel goed het geval kunnen zijn: ‘Trotse mensen verdwalen liever dan de weg te vragen’, luidt een bekende uitspraak van Churchill. Maar wat uw reden ook is: de belangen zijn eenvoudigweg te groot om helemaal niets te doen. Na Duitsland is het Verenigd Koninkrijk onze belangrijkste handelspartner. Wij hebben voor meer dan € 170 miljard in het VK geïnvesteerd! Hier vloeien ruim 200.000 banen uit voort. Alleen al aan bloemen en agrofood exporteren we voor € 10 miljard per jaar. Dat zijn 162.000 ritten met vrachtauto’s.

Hoe bereidt u zich voor op de Brexit?

U kunt vandaag al beginnen met deze 3 tips:

 

1. Maak gebruik van de door de overheid ontwikkelde Brexit Impact Scan. Met deze tool analyseert u de gevolgen voor uw onderneming. Daarbij komt een groot aantal uiteenlopende thema’s aan bod en zal blijken dat de effecten van een Brexit veel verder reiken dan u waarschijnlijk vermoedt. Mogelijk is uw toeleverancier afhankelijk van Engelse producten, staat uw IT-provider op Engelse bodem of maakt deze gebruik van Engelse licenties.

 

2. Is uw conclusie naar aanleiding van deze scan dat u meer ondersteuning nodig hebt? Dan kunt u gebruikmaken van een subsidie van maximaal € 2.500 voor een advies op maat.

 

3. Hebt u niet eerder met de douane te maken gehad? Dan is de toolkit van de Belastingdienst een absolute aanrader.

 

Geen tijd om u in deze zaken te verdiepen? Maak dan een van uw medewerkers verantwoordelijk voor het proces van voorbereiding. Kortom, denkend aan de uitspraak van Churchill: wees niet alleen trots, maar ook slim. Breng de gevolgen van de Brexit voor uw bedrijf zo snel mogelijk in kaart en ga goed uitgerust op weg, dan is de kans op verdwalen miniem. Ik wens u goede zaken toe in 2019.

 

Pieter Kelderman werkt als business advisor bij Van Lanschot. Hij informeert en adviseert ondernemers en familiebedrijven. Meer weten? Kijk op Ondernemers.

Pieter Kelderman - Van Lanschot
Pieter Kelderman
Business advisor
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel