Een kleine stap naar duurzaam beleggen

Sander Boleij Van Lanschot Kempen
Sander Boleij
manager Verantwoord ondernemen
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. 2019
  4. Een kleine stap naar duurzaam beleggen
blog
21 februari 2019

Een kleine stap naar duurzaam beleggen

Dit jaar zie ik Abraham. En net als de meeste van de 49 voorafgaande verjaardagen, zal ook deze waarschijnlijk geruisloos voorbij gaan. Wat wil je ook, als je midden in de zomer jarig bent? Vooruitlopend op mijn jubileum had ik onlangs een mooi gesprek met mijn moeder.
lezer in bibliotheek

Mijn moeder vroeg niet naar het feest – ze kent mijn antwoord wel – maar vertelde nog eens hoe bijzonder het destijds was. Want terwijl zij zich in die hete zomer van ’69 opmaakte om mij op aarde te zetten, keek de hele wereld op TV mee hoe Neil Armstrong de eerste voet op de maan zette. En toen de Apollo 11 enkele dagen later terugkeerde, zat zij weer voor de buis; nu met mij in haar armen. 

Ik vermoed dat de eerste maanlanding haar jubileum komende zomer niet gaat ontlopen. Er zal veel media-aandacht voor zijn. Armstrongs beroemde woorden – ‘Een kleine stap voor een mens, een gigantische sprong voor de mensheid’ – zullen eindeloos herhaald worden.

Er zijn echt talloze eenvoudige manieren om bij te dragen aan het afkoelen van onze planeet

En wat we vast ook veel zullen gaan zien is die ene foto van de aarde, genomen vanuit de ruimte. Talloze astronauten hebben aangegeven dat dit beeld hen diep heeft doordrongen van de kwetsbaarheid van de aarde en er aan heeft bijgedragen dat zij zich – na terugkeer – actief zijn gaan inzetten voor de bescherming van onze planeet. 

Anno 2019 zijn deze ‘planeetbeschermers’ hard nodig. Want terwijl het steeds duidelijker wordt dat de aarde aan het opwarmen is, lijkt klimaatverandering veel van haar bewoners nog altijd koud te laten. Opmerkelijk, want er zijn echt talloze eenvoudige manieren om bij te dragen aan het afkoelen van onze planeet. Ook als belegger.

Dat laatste verdient misschien wat uitleg.

Slim beleggen voor minder CO2 

Als u belegt in bedrijven draagt u indirect bij aan de CO2-uitstoot van die bedrijven en zodoende aan het klimaatprobleem. Maar, zo leert de ervaring, als u deze bedrijven via uw vermogensbeheerder op hun klimaatprestaties aanspreekt (engagement) blijken zij vaak bereid hun uitstoot op termijn te reduceren. Als u minder vertrouwen hebt in de veranderingsbereidheid van ondernemingen kunt u er ook voor kiezen vooral bedrijven te selecteren die – afgezet tegen concurrenten in dezelfde sector – minder CO2 uitstoten. Ook hiermee draagt u, op termijn, bij aan het op gang brengen van de energietransitie. U stimuleert er immers de koersen van CO2-efficiënte bedrijven mee, waardoor zij makkelijker kapitaal kunnen ophalen en dus kunnen groeien. Veel beleggers denken nog altijd dat bovenstaande vormen van duurzaam beleggen ten koste gaan van het financiële resultaat. Onze ervaring is echter anders: duurzaam beleggen hoeft geen rendement te kosten. 

Zo ziet u maar: ook vijftig jaar na Armstrong kunt u met het zetten van een ‘kleine stap’ een grote bijdrage leveren aan de wereld. Doet u mee? Dan wordt 2019 pas echt een jubileumjaar om nooit te vergeten. 

Ontdek de duurzame kansen die u hebt: 11 april 2019

Dit is het eerste blog in een reeks in aanloop naar de klimaatbijeenkomst die Van Lanschot organiseert op 11 april 2019. Hoe kunt u omgaan met duurzaam wonen, ondernemen en beleggen? Met klimatoloog Reinier van den Berg, nationaal energiecommissaris Ruud Koornstra en dagvoorzitter Harm Edens. 

Sander Boleij Van Lanschot Kempen
Sander Boleij
manager Verantwoord ondernemen
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel