Daarom is een geluksdirecteur onmisbaar aan uw vergadertafel

Sabina Posthumus
tekstschrijver
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. 2019
  4. Daarom is een geluksdirecteur onmisbaar aan uw vergadertafel
blog
03 september 2019

Daarom is een geluksdirecteur onmisbaar aan uw vergadertafel

Als ik zeg dat materiële zaken zoals een mooie nieuwe auto of geld op de bank geen goed gevoel geven, voel ik mijn neus een beetje groeien. Maar toch: geluk hoeft geen geld te kosten.
Vrouw met hond in auto
Uit onze laatste poll ‘Waar wordt u blij van?’ bleek dat lezers van ons online magazine Cornelis vooral gelukkig worden van luidkeels meezingen in de auto of van attent zijn voor anderen, bijvoorbeeld door de lift vast te houden voor iemand die net komt aanlopen. Kicks voor niks, noemden Van Kooten en De Bie het al, blij worden van kleine dingen.

Wat is uw kortste route naar een brede lach? De uitslag van de poll:

  1. In de auto hard (en vals!) meezingen met uw favoriete playlist: 24%
  2. De lift vasthouden of de deur openhouden voor iemand: 21%
  3. Op een warme dag ijsjes halen voor iedereen op het werk: 20%
  4. Eerst lang douchen of in bad en dan in een fris opgemaakt bed stappen: 20% 
  5. Een avondje bingewatchen met Netflix: 8%
  6. Briefje van tien vinden in de zak van een colbertje dat al een tijd in de kast hing: 7%

Vakantie afgelopen? Realiseer je dat maandag het begin is van een frisse werkweek!

jelle hermus

Het succes van online gelukscoach Jelle Hermus bewijst dat veel mensen behoefte hebben aan die kleine geluksmomenten, want zijn website soChicken heeft een miljoen bezoekers en zijn nieuwsbrief met tips voor een gelukkig en vrolijk leven heeft meer dan honderdduizend abonnees. De levenslessen van Jelle zijn altijd praktisch en niet te ingewikkeld. Voorbeeld: sta je komende maandag knorrig in de lift, omdat je vakantie is afgelopen? Realiseer je dan dat maandag ook het begin is van een frisse werkweek, waaraan je vol van energie en nieuwe inzichten kunt beginnen. Zo’n klein, voor de hand liggend, inzicht kost geen cent en maakt een groot verschil.

Ook op wereldschaal krijgt geluk meer aandacht. Kent u het verhaal nog van de koning van het boeddhistische Bhutan? Toen zijn land in 1972 kampte met een economische crisis, introduceerde hij het begrip Gross National Happiness (GNH), bruto nationaal geluk. 

Combineer Gross National Product met Gross National Happiness

sander tideman
Dit indexcijfer baseerde koning Jigme op culturele waarden, milieu, opleidingsniveau, gezondheid, goed bestuur en duurzaamheid. Zo bekeken ging het zo slecht nog niet in Bhutan, zijn land scoorde een gemiddelde 5,25. Ter vergelijking: Nederland scoort een 7,2, we staan wereldwijd op de zesde plaats.

De zienswijze van de boeddhistische koning was zo inspirerend, dat het in 2012 zelfs leidde tot een VN-resolutie. Sander Tideman was hier intensief bij betrokken. Hij is opgeleid als jurist, werkt onder andere als docent bij Nyenrode en is de oprichter van de Flow Foundation, een organisatie die zijn inzichten uit onderzoek over duurzaam leiderschap toepast op het bedrijfsleven. Interessant: hij is ook meditatieleraar en bestudeert het boeddhisme al jaren. Zijn mening? Combineer Gross National Product (GNP) met Gross National Happiness. GNH richt zich op materieel en geestelijk geluk, terwijl GNP zich alleen op de materiële dimensie richt. Daarom is een uitwisseling van deze twee modellen uiterst zinvol.

Werkgeluk en zakelijk succes zijn twee kanten van dezelfde medaille

mark buitenhuis

Mark Buitenhuis, regiodirecteur bij Van Lanschot, ziet werkgeluk en zakelijk succes ook als twee kanten van dezelfde medaille. ‘Ondernemers die goed in hun vel zitten, boeken betere bedrijfsresultaten, dat zie ik voortdurend,’ zegt hij. ‘En omgekeerd werkt het ook: als de zaken goed lopen, word je daar als ondernemer gelukkig van.’ Zou dat de populariteit van Chief Happiness Officers verklaren? Bij een groeiende groep bedrijven zit zo’n geluksdirecteur aan de vergadertafel. Deze zorgt voor een goede werksfeer en blije medewerkers, die minder uitvallen, beter en lekkerder werken en dus zorgen voor… meer omzet.

Zo bekeken zorgt het op kantoor trakteren van ijsjes niet alleen voor een vrolijk gevoel, maar ook voor hogere productiviteit. Die kicks voor niks zorgen dus voor meer omzet. Ik ga investeren in mijn werkgeluk, om te beginnen door lekker in mijn auto mee te galmen met mijn eigen Spotify playlist.

Sabina Posthumus is tekstschrijver en schrijft regelmatig voor Cornelis, het online magazine van Van Lanschot.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel