Aanpassing box 3: uw geld voortaan in een oude sok?

Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. 2019
  4. Aanpassing box 3: uw geld voortaan in een oude sok?
blog
24 september 2019

Aanpassing box 3: uw geld voortaan in een oude sok?

Als banken rente over spaargeld gaan vragen in plaats van vergoeden, zullen er ongetwijfeld mensen zijn die overwegen hun geld van de bank te halen en in een oude sok te stoppen. Hoe zit het dan met de belasting?
Stel aan tafel in huiskamer
Op 6 september 2019 heeft de staatssecretaris van Financiën zijn plannen bekendgemaakt om de box 3-heffing aan te passen. Een wetsvoorstel wordt pas in de zomer van 2020 verwacht, met als vermoedelijke ingangsdatum 2022.  

In mijn blog ‘Aanpassing box 3: goed nieuws voor spaarders, niet voor beleggers’ beschrijf ik kort de voorgestelde veranderingen. In deze blog ga ik verder in op het contante geld. Nu zult u zeggen: contant geld, wie heeft dat nog? Maar als banken rente over spaargeld gaan vragen in plaats van vergoeden, zullen er ongetwijfeld mensen zijn die overwegen hun geld van de bank te halen en in een oude sok te stoppen. Sommige banken, waaronder ook Van Lanschot, berekenen de negatieve rente van 0,5% die zij bij de ECB moeten betalen al (geheel of gedeeltelijk) door aan hun relaties met grote bedragen op hun bankrekeningen.
Fictief rendement box 3
kabinetsplannen box 3 2022
Het systeem dat de staatssecretaris voorstelt, maakt onderscheid naar soort vermogen.  
Spaargeld op bankrekening
0,09%
Overige bezittingen
5,33%

Hoe is het nu?

In het huidige systeem moet u contant geld boven een bedrag van circa € 500 als vermogen in box 3 opgeven. Het maakt voor de box 3-heffing dus niet of u dat in een oude sok heeft gestopt, op een spaarrekening heeft staan, belegt in aandelen of uitleent aan familie. Afhankelijk van de hoogte van uw box 3-vermogen betaalt u daarover 0,55% tot 1,6% (voor vermogens boven de circa € 1 miljoen) belasting. 

Hoe wordt het?

In het voorgestelde systeem wordt er wel onderscheid gemaakt naar soort vermogen. Wat heeft u op spaarrekeningen staan en wat zijn uw overige box 3-bezittingen? Over spaargeld wordt u geacht 0,09% rente (= fictief rendement) te ontvangen en over de overige bezittingen 5,33%. Van het fictieve rendement mag u € 400 per persoon aftrekken, het restant wordt dan belast met 33% (nu 30%). Als u alleen spaargeld heeft, betaalt u tot circa € 440.000 niets, daarboven 0,03%. Over de overige box 3-bezittingen betaalt u 1,76% (5,33% x 33%). 
Hoeveel belasting betaalt u?
kabinetsplannen box 3 2022
Contant geld - dus ook geld in een oude sok - valt voor de wet onder uw overige bezittingen.
Spaargeld op bankrekening
0 - 0,03%
Overige bezittingen
1,76%

Wat is spaargeld?

Dat is mooi, denkt u nu, geld in een oude sok is toch ook spaargeld? Helaas, als we afgaan op wat er van de plannen bekend is, wordt alleen geld op bankrekeningen als spaargeld aangemerkt. Er wordt namelijk verwezen naar de definitie van een deposito uit de Wet op het Financieel Toezicht en daar valt geld in een oude sok niet onder.

Over contant geld betaalt u dus 1,76% aan belasting. Over geld op de spaarrekening betaalt u niets tot maximaal 0,03%. Als de bank u 0,5% in rekening brengt over het geld op uw spaarrekening, bent u dus nog steeds goedkoper uit. Bovendien slaapt het misschien ook wat rustiger.

Hoe verder?

De contouren van de nieuwe regeling zijn nu bekend. U kunt samen met uw fiscalist uw huidige financiële situatie tegen het licht houden om te kijken of deze regeling gevolgen voor u heeft. Zodra er meer over het wetsvoorstel bekend is, brengen wij u daarvan via onze blogs op de hoogte.

Wilt u meer informatie?

Contact
Neemt u dan contact op met mr. Hanneke Kroonenberg RB. Haar primaire aandachtsgebied is financiële planning voor de directeur-grootaandeelhouder en de vermogende particulier. Zij houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van Vermogensregie. 
Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel