3 tips voor een succesvolle bedrijfsoverdracht

Jeroen Goederaad - Van Lanschot
Jeroen Goederaad
Business advisor
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. 2019
  4. 3 tips voor een succesvolle bedrijfsoverdracht
blog
26 april 2019

3 tips voor een succesvolle bedrijfsoverdracht

Ondernemers die hun bedrijf willen verkopen, ervaren vaak veel stress door psychologische barrières. Uit onderzoek blijkt dat de verkoop soms zelfs wordt afgebroken. Hoe voorkomt u dit?
Vergaderruimte met adviseur en klant

Familiebedrijven spelen een belangrijke rol in de Nederlandse economie. Er zijn er meer dan 250.000 in Nederland, en ze nemen maar liefst bijna de helft van de werkgelegenheid én ruim 50% van het bruto nationaal product voor hun rekening. Van groot belang dus, dat de continuïteit gewaarborgd wordt en dat de opvolging goed verloopt. Wat kunt u doen om de opvolging succesvol te laten zijn?

Bepaal zelf actief welke kennis en ervaring een potentiële koper moet hebben 

Uit diverse onderzoeken van de Kamer van Koophandel blijkt dat psychologische barrières of valkuilen bij de verkoper tot uitstel en uiteindelijk tot de mislukking van een bedrijfsoverdracht kunnen leiden. In het begin van het verkoopproces of juist aan het einde van de onderhandelingen worden transacties daardoor vaak afgebroken. Ondernemers die hun bedrijf willen verkopen, ervaren vaak veel stress door de psychologische barrières. Ik noem hieronder een drietal aandachtspunten uit de praktijk.

1. Schakel een expert in

Bedrijfsoverdracht is een complex en emotioneel proces. Ik adviseer om dat nooit alleen te doen. Wacht niet op de koper die langskomt, maar bepaal zelf actief welke kennis en ervaring een potentiële koper moet hebben en schakel hiervoor de juiste specialisten in. Begin hier idealiter al vijf jaar voor de geplande overdrachtsdatum mee. Een team van de juiste trusted advisors in het hele proces van voorbereiding tot en met de daadwerkelijke overdracht is van wezenlijk belang voor succes.

2. Houd emotie apart van ratio

Uw onderneming is vaak uw levenswerk, waardoor emoties al snel de overhand kunnen krijgen in het verkoopproces. Een reden te meer om een externe adviseur in te schakelen die u in alle facetten van het proces kan begeleiden en de ratio van de emotie kan scheiden.

Twee kapiteins op één schip houden beïnvloedt de verkoopprijs

3. Laat op tijd los

Vaak zien we dat na de overdracht twee kapiteins op het schip blijven staan. Dat dit niet goed is voor het bedrijf en in de praktijk niet constructief werkt, vraagt eigenlijk geen nadere toelichting. Aangezien er veelal sprake is van een earn out-regeling (uitgestelde betaling op basis van het behalen van bepaalde variabelen) is deze situatie ook niet wenselijk en zal het de uiteindelijke verkoopprijs negatief beïnvloeden.
 
Van Lanschot adviseert ondernemers en familiebedrijven bij bedrijfsoverdracht. Wij formeren een passend team van specialisten om u heen, waardoor u gewoon kunt blijven doen waar u goed in bent: ondernemen! Meer weten? Kijk op Ondernemers.
Jeroen Goederaad - Van Lanschot
Jeroen Goederaad
Business advisor
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel