Zó vindt u het verborgen geld in uw onderneming

Paul Schut - Van Lanschot
Paul Schut
Business advisor
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Zó vindt u het verborgen geld in uw onderneming
blog
12 december 2018

Zó vindt u het verborgen geld in uw onderneming

Voelt u als ondernemer ook wel eens die spanning op uw rekening-courant of zit u misschien zelfs regelmatig tegen uw kredietlimiet aan? Door uw werkkapitaal actief te beheren, kunt u daar waarschijnlijk enige verlichting in brengen.
Architect aan bureau
Hieronder bespreek ik wat u bijvoorbeeld met aanpassingen in facturatie en debiteurenbeheer kunt bereiken.

Veel werkkapitaalfinancieringen hebben als dekking de verpanding van de vorderingen op uw debiteuren. In die situatie levert u waarschijnlijk iedere maand een lijst met openstaande facturen aan. De bank stelt in de regel 70% van de uitstaande vorderingen, voor zover niet ouder dan negentig dagen, aan u beschikbaar in de vorm van een krediet op uw rekening-courant. Over het deel dat u vervolgens van uw kredietruimte gebruikt, bent u uiteraard debetrente verschuldigd.

Uw afnemers zullen merken dat u uw zaken intern goed voor elkaar hebt

Facturatie

Wanneer maakt u de factuur op? Aan het einde van de maand of direct na de verkoop of de levering van de prestatie? U behaalt mogelijk voordeel door snel na de levering de factuur op te maken en te e-mailen. Staat er op uw factuur ‘betaling binnen dertig dagen’? Misschien is ‘betaling binnen vijftien dagen’ wel haalbaar.

Misschien zijn langere betaaltermijnen gebruikelijk in uw branche of kunt u - als een langere termijn accepteert - een goede marge op een transactie maken. Maar als dat niet het geval is, is het de moeite waard om een kortere termijn te stellen.

Debiteurenbeheer

Ook strak debiteurenbeheer leidt naar het verborgen geld in uw onderneming. Bel direct als een debiteur niet binnen de afgesproken termijn heeft betaald en stuur vervolgens een herinnering. Leg de afspraken die u maakt of de toezegging van uw klant vast.

Met een strak debiteurenbeheer bespaart u rentekosten op uw zakelijke financiering

Let ook op een goede spreiding van uw debiteuren. Hoe groter de spreiding, hoe kleiner de afhankelijkheid van een enkele klant of een kleine groep klanten. En hebt u er wel eens aan gedacht om (een deel van) uw debiteuren te verzekeren?    

Tien dagen eerder uw geld binnen

De praktijk leert dat door strak debiteurenbeheer de gemiddelde debiteurentermijn van veertig tot vijftig dagen met wel tien dagen is terug te brengen. Dat bespaart u rentekosten op uw zakelijke financiering, kost u minder vermogensbeslag en uw afnemers zullen merken dat u uw zaken intern goed voor elkaar hebt. Met een strak debiteurenbeheer hebt u ook eerder zicht op mogelijke betalingsproblemen bij uw afnemers.

Kortom: met een paar eenvoudige maatregelen vindt u het verborgen geld in uw onderneming.

Wilt u hier meer over weten of wilt u sparren over andere zaken die u als ondernemer bezighouden? Neemt u dan contact op met mij via 06 22 37 99 96 of met een van mijn collega's.
Paul Schut - Van Lanschot
Paul Schut
Business advisor
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel