Wat doet u met uw vermogen in 2018? Uitslag poll Cornelis

Jan van de Ven - Van Lanschot
Jan van de Ven
Senior vermogensbeheerder
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Wat doet u met uw vermogen in 2018 Uitslag poll Cornelis
Blog
28 maart 2018

Wat doet u met uw vermogen in 2018? Uitslag poll Cornelis

We vroegen de lezers van Cornelis in december 2017 welke plannen ze hadden met hun vermogen. Wat was de uitkomst toen? En wat zou die nu worden?
Man op mobiel in appartement

'Welke plannen hebt u volgend jaar met uw vermogen?’ Deze vraag stelden we in december 2017 in de vijfde editie van Cornelis, ons online magazine. De mogelijke antwoorden waren:

  1. Ik ga of blijf sparen, de rente gaat wel weer eens omhoog
  2. Ik ga of blijf beleggen
  3. Ik ga extra onroerend goed aankopen
  4. Ik overweeg te investeren in andere beleggingsmogelijkheden, zoals bitcoins of private equity
  5. Ik weet het nog niet
Ik overweeg te investeren in bitcoins of private equity
Uitslag poll
7
Slechts 7% van de ondervraagden koos dit antwoord.

Wat antwoordden de lezers van Cornelis?

De uitslag van een poll hangt volgens mij sterk af van de tijd waarin we leven, van het moment en van de doelgroep die ondervraagd wordt. Toen we deze vraag in december 2017 stelden waren aandelenbeurzen optimistisch gestemd, aangevoerd door sterke economische cijfers. Waarom zou u dan niét gaan of blijven beleggen?

U bent klant van Van Lanschot en er is een grote kans dat u bij ons belegt. U krijgt dus een en ander mee via bijvoorbeeld onze beleggingssite, e-mail en apps. En wellicht leest u met bovengemiddelde interesse het financiële katern in uw krant en volgt u de politieke ontwikkelingen wereldwijd. ‘66% gaat of blijft beleggen’ klinkt dan logisch, gegeven het optimisme eind 2017. Door uw bovengemiddelde relatie met beleggen en alles wat daarover geschreven wordt, valt het mij daarom des te meer op dat slechts 7% overweegt te investeren in andere beleggingsmogelijkheden, zoals private equity of, met name, bitcoins…

Bitcoins

Laten we er gemakshalve van uitgaan dat de helft van deze 7% overweegt in bitcoins te beleggen (of andersoortige cryptocurrencies), ik rond dit gemakshalve even af op 4%. Dan merk ik hoe verschillend polls kunnen uitwerken voor verschillende doelgroepen. Voor u, de Van Lanschot-klant, of voor een grotere doelgroep, bijvoorbeeld Nederlanders tussen 15 en 80 jaar. Als we deze laatste doelgroep zouden ondervragen, zeg maar het gemiddelde van onze samenleving, dan schat ik in dat het percentage van geïnteresseerden in bitcoins vele malen hoger zou zijn geweest dan de 4% die uit onze poll naar voren komt.

Cornelis magazine

Want als ik even in mijn familie-, vrienden-, kennissen- en professionele kring kijk: drie van mijn vier volwassen neefjes, mijn bijna 18-jarige zoon, het 14-jarige zoontje van een vriendin, de vader (ondernemer) van een vriend van mijn zoon, de directeur van een family office en zijn dochter (studente), mijn buurman en goede vrienden… Voor de meesten gold voorheen dat beleggen ver van ze af stond. Maar de bitcoin, ach waarom niet.

Wilt u meer weten over beleggen in cryptomunten? Of wilt u weten welke beleggingscategorieën voor uw portefeuille geschikt zijn? Neemt u dan contact op met uw private banker of maak een afspraak.

Jan van de Ven - Van Lanschot
Jan van de Ven
Senior vermogensbeheerder
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel