Prinsjesdag 2018: konijn uit de hoge hoed voor DGA's

Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Prinsjesdag 2018 - Konijn uit de hoge hoed voor DGA
buitenhof vijver fontein den haag prinsjesdag

Prinsjesdag 2018: konijn uit de hoge hoed voor DGA's

blog
20 september 2018
In het voorjaar van 2019 zal een wetsvoorstel worden ingediend waarin maatregelen voor excessieve leningen bij de eigen BV worden opgenomen. 

Het Belastingplan 2019 bracht weinig verrassingen ten opzichte van het regeerakkoord 2017. Maar in de Miljoenennota die met Prinsjesdag werd gepresenteerd, zat wel een onaangename verrassing. In het voorjaar van 2019 zal een wetsvoorstel worden ingediend waarin maatregelen voor excessieve leningen bij de eigen BV worden opgenomen.

Als een directeur-grootaandeelhouder (DGA) bij zijn eigen BV een lening heeft van meer dan € 500.000, dan wordt er in 2022 een fictieve dividenduitkering aangenomen. Voor eigen woning-leningen komt er overgangsrecht. Een fictieve dividenduitkering betekent dat er op dat moment aanmerkelijk belangheffing (AB-heffing) moet worden betaald. In 2022 is deze heffing dan inmiddels geen 25% meer, maar 26,9%.

Een voorbeeld
Jeroen Smulders is DGA en heeft bij zijn eigen BV een aantal leningen. De gelden zijn aangewend voor consumptie, een vakantiewoning en een verbouwing van de eigen woning. In totaal is er € 1.400.000 geleend, waarvan € 500.000 voor de eigen woning. Dit zou leiden tot een fictieve dividenduitkering van € 400.000. Hierover is dan € 107.600 (26,9% van € 400.000) AB-heffing verschuldigd.

Wat nu?

De ingangsdatum van de mogelijke veranderingen is pas gepland voor 2022, dus voorlopig is het wachten op de wetteksten die in het voorjaar 2019 beschikbaar komen. Maar wat kunt u doen als dit daadwerkelijk wet wordt? Als u voldoende liquide middelen in privé hebt, kunt u natuurlijk overwegen om het bovenmatige deel van de lening bij de BV voor 2022 af te lossen. Als er geen liquide middelen zijn, kunt u wellicht bij uw bank een lening of hypotheek afsluiten waarmee het bovenmatige deel bij de BV kan worden afgelost. Is er een dividenduitkering nodig om het bovenmatige deel weg te werken? Dan is het verstandig om dat voor 2020 te doen. Dan is het box 2-tarief namelijk nog 25%.

De Miljoenennota geeft niet aan wat verstaan wordt onder een lening voor de eigen woning. Is alleen van belang dat kan worden aangetoond dat het geld voor de eigen woning is gebruikt of moet er ook daadwerkelijk een hypothecaire inschrijving zijn? In dat laatste geval moet dan alsnog een hypothecaire inschrijving bij de notaris geregeld worden.

Wij blijven de ontwikkelingen uiteraard op de voet volgen.

Geschreven naar de stand van zaken op 20 september 2018.

Wilt u meer informatie?

Contact
Neemt u dan contact op met mr. Hanneke Kroonenberg RB. Haar primaire aandachtsgebied is financiële planning voor de directeur-grootaandeelhouder en de vermogende particulier. Zij houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van Vermogensregie. 
Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel