Innoveren door zes gekleurde hoeden

Pieter Kelderman - Van Lanschot
Pieter Kelderman
Business advisor
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Innoveren door zes gekleurde hoeden

Innoveren door zes gekleurde hoeden

Blog
09 januari 2018
Waarom zijn bedrijven als Ricoh, Lego en Ikea nog steeds succesvol en bestaan Kodak, V&D en Free Record Shop niet meer? Vermoedelijk omdat laatstgenoemden te lang vasthielden aan hun bestaande activiteiten, terwijl de wereld om hen heen volop veranderde.

Tijdig inspelen op verandering vergt veel creativiteit. Creativiteit zou dan ook een vaste plek in de bedrijfsvoering moeten krijgen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Edward de Bono, psycholoog, arts en managementauteur, is een van de belangrijkste pioniers op het gebied van georganiseerde creativiteit en biedt hier de helpende hand.

Om te voorkomen dat mensen een probleem steeds op dezelfde manier benaderen, bedacht hij het concept van ‘De Zes Hoeden’ dat in diverse soorten van overleg kan worden gebruikt. Deze methode splitst het denkproces op in verschillende denkrichtingen die door gekleurde hoeden worden voorgesteld:

  • De witte hoed houdt zich bezig met feiten, cijfers en informatie;
  • De rode hoed suggereert boosheid, woede en emotie;
  • De zwarte hoed is somber en serieus en laat de zwakke punten van een idee zien;
  • De gele hoed is zonnig en positief en staat voor optimisme, hoop en positief denken;
  • De groene hoed houdt zich bezig met creativiteit en nieuwe ideeën;
  • De blauwe hoed concentreert zich op toezicht, de organisatie van het denkproces en het gebruik van de andere hoeden.

Met het systematisch doorlopen van deze zes stappen doorbreekt u vaste denkpatronen en dat levert vaak verrassende en nieuwe inzichten op voor bestaande problemen. Zo creëert u uw eigen ‘eureka’-momenten. Hebt u voor het nieuwe jaar nog geen goed voornemen? Dan zou het gebruik van deze methode in uw bedrijfsvoering er één kunnen zijn.

Ik ontmoet u graag bij een van onze netwerkinitiatieven en ben erg benieuwd naar uw ervaringen met de methode. U kunt mij ook bereiken op 06 51 34 95 17 en p.kelderman@vanlanschot.comIk wens u een voorspoedig en creatief 2018!

Pieter Kelderman werkt als business advisor bij Van Lanschot. Hij informeert en adviseert ondernemers en familiebedrijven. Meer weten? Kijk op Ondernemers.

Pieter Kelderman - Van Lanschot
Pieter Kelderman
Business advisor
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel