Dit doet inflatie met uw vermogen

Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Dit doet inflatie met uw vermogen
Blog
07 september 2018

Dit doet inflatie met uw vermogen

Hebt u uw bedrijf verkocht? Dan bezit uw holding na de verkoop vermoedelijk een groot bedrag aan liquide middelen. Voor veel DGA’s een lastige fase. Wat ga je doen met de liquide middelen?
Vrouw met hond in auto

Na een vaak spannend en vermoeiend verkoopproces is het dan zo ver. De dag dat de handtekening wordt gezet onder het verkoopcontract. Dan bent u nog wel Directeur Grootaandeelhouder van uw holding, maar hebt u geen echte onderneming meer. Het bedrijf geeft vaak zingeving, identiteit en status, maar neemt ook een groot deel van uw tijd in beslag. Hebt u het bedrijf verkocht, dan valt dat weg en hebt u de tijd om te gaan genieten van de vrije tijd.

Effect van inflatie
Rekensom
-25
Een vermogen van € 1.000.000,- is bij een inflatie van 2% na 15 jaar zo'n kwart minder waard.

Uw holding bezit na de verkoop vermoedelijk een groot bedrag aan liquide middelen. Voor veel DGA’s een lastige fase. Wat ga je doen met de liquide middelen? Dit is een vraagstuk waar veel van onze relaties mee te maken krijgen. Iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om. Maar het geld gewoon op een spaarrekening laten staan is voor bijna niemand een optie. We zien dat niet alleen beleggingsvraagstukken een rol spelen, maar ook de vraag 'hoe ga ik het vermogen overdragen naar de volgende generatie?'

Wat zou het effect zijn als u het geld in de BV op een spaarrekening zou laten staan? Uw vermogen vermindert dan door de belastingheffing en de inflatie. Het rendement op spaargelden is op dit moment vrijwel nihil. In de BV betaalt u belasting over het werkelijk gerealiseerde rendement. De belastingheffing zal gelukkig ook vrijwel nihil zijn. Op dit moment is de inflatie circa 1,5%. Maar wat is het effect van de inflatie op uw vermogen?


Startvermogen € 1.000.000,-

Inflatie 5 jaar 10 jaar 15 jaar
1% 951.466,-
906.287,-
861.349,-
2% 905.731,- 820.348,-
743.015,-
3% 862.609,- 744.094,- 641.862,-

Hoewel de afgelopen maanden een lichte stijging van de kapitaalmarktrente hebben gezien, blijft de inschatting dat de spaarrente de komende tijd nog zeer laag blijft. Kortom, wees u bewust van het effect van inflatie.

Geschreven naar de stand van zaken op 7 september 2018.

Wilt u meer informatie?

Contact
Neemt u dan contact op met mr. Hanneke Kroonenberg RB. Haar primaire aandachtsgebied is financiële planning voor de directeur-grootaandeelhouder en de vermogende particulier. Zij houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van Vermogensregie. 
Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel